Coldplay maakt samen met fans videoclip rond landroof voor Oxfam


De Britse band Coldplay zet opnieuw zijn schouders onder de Oxfam-campagne tegen landroof. Hun fans kunnen vanaf deze week zelf filmpjes insturen. Dat moet een gloednieuwe en exclusieve videoclip oxfam solopleveren voor de wereldhit In My Place.


20 februari 2013 - PERSBERICHT 

Coldplay maakt clip met Oxfamfans

[Foto credit: Thomas Hawk via photopin cc]

Knuffel in de garage

De Oxfam-GROEIcampagne vraagt aan Coldplay-fans deel te nemen aan een origineel muzikaal project om het onrecht van landroof wereldwijd aan te kaarten. De fans sturen zelfgemaakte video's en foto's in waarmee zij het thema gedwongen verhuis en landroof in beeld brengen. En Mat Whitecross, bekroond regisseur van menige Coldplay-clip en film, monteert de inzendingen zodat er een exclusieve muziekvideo ontstaat rond de bekende song 'In My Place' van Coldplay.

Wie meewerkt, kiest een persoonlijk voorwerp of lievelingsding en verhuist dit naar een totaal ongebruikelijke plek. Je favoriete knuffel slaapt voortaan in een lege garagebox bijvoorbeeld. Of een dagelijkse activiteit zoals tanden poetsen of huiswerk maken, gebeurt nu op een volledig foute plek.

Regisseur Mat Whitecross: "Door mensen te tonen die helemaal niet thuis zijn op de plek die je ziet, wil ik hun diepe gevoel van ontvreemding duidelijk maken. Ik wil bijna lijfelijk laten ervaren hoe landroof het leven van vele mensen kan verwoesten."

Deze unieke muziekvideo zal het onrecht van landroof helpen illustreren. Elk jaar kopen regeringen, banken of privé-investeerders immense stukken land op in de armste landen van de wereld. Vaak hebben de mensen die op de grond leven en deze gebruiken om in het levensonderhoud van hun gezin te voorzien geen inspraak bij de verkoop. En ze krijgen evenmin een compensatie. De voorbije tien jaar ging zo 65 keer de oppervlakte van België over de toonbank.

 

 

Krachten bundelen

Voor de 'In My Place'- video maakt Oxfam als eerste gebruik van de zogenaamde 'crowd sourcing' of 'fan sourcing' in dit geval. De film maakt deel uit van de GROEIcampagne waarmee Oxfam de Wereldbank vraagt het speerpunt te zijn van de strijd tegen landroof.

Mat Whitecross: " Ik werk al heel lang met Coldplay samen en ik weet hoe gepassioneerd hun fans zijn. Hun energie en enthousiasme gebruiken om een sterke en originele campagnevideo te maken, dat is een geweldig idee."

Bert Dhondt, woordvoerder van de Oxfam-GROEIcampagne: "Deze unieke muziekvideo zal het onrecht van landroof in de kijker plaatsen. Vorig jaar nodigde Coldplay Oxfam uit op zijn wereldtournee en de massale steun die we toen van hun fans kregen, heeft ons echt enorm gestimuleerd. Als je campagne voert, moet je jezelf in de situatie van iemand anders kunnen verplaatsen. We weten dat we een concreet verschil kunnen maken als we onze krachten bundelen en samen opkomen tegen onrecht in de wereld."

 

Meewerken?

  • Alle inzendingen moeten ten laatste op 20 maart 2013 binnen zijn. Voor meer informatie en om een bijdrage te sturen, kan u terecht op www.ikgroeimee.be.


Meer info:


  • De Britse band Coldplay is één van de bekendste en meest geëngageerde supporters van Oxfam van de voorbije tien jaar. Sinds 2003 hebben ze hun bekendheid in meer dan 50 landen ingezet voor de campagnes van Oxfam. In 2012 werd Oxfam met haar GROEI-campagne – die strijdt voor een wereld waar iedereen genoeg te eten heeft – uitgenodigd om deel te nemen aan hun wereldtournee.

  • Vorig jaar werkte Oxfam samen met 1.300 vrijwilligers om de steun te krijgen van niet minder dan 43.000 Coldplay-fans en 121 miljoen mensen online te bereiken. Dankzij deze hoge aantallen haalden wij verschillende campagnedoelstellingen.
    In de VS hebben Oxfam-fans de Amerikaanse regering aangespoord om de buitenlandse voedselhulp te hervormen.
    In het Verenigd Koninkrijk vroegen zij de Britse regering om kleinschalige landbouw te steunen.

 

Oxfam-Solidariteit DOOR:

Deel dit artikel