Comité voor Voedselveiligheid boekt vooruitgang

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst vorige week in Rome maakte het Comité voor Voedselveiligheid duidelijk dat het klaar is om het globale beleid rond voedsel mee te sturen. Een aantal G20-landen schoot echter duidelijk tekort.

Het VN Comité voor Voedselveiligheid (CFS) kwam in de week van 17 oktober 2011 naar jaarlijkse traditie samen in Rome om een antwoord te bieden op belangrijke thema's die de voedselcrisis aanbelangen. Het CFS maakte duidelijk dat het de rol van spilfiguur in het globale beleid rond het recht op voedsel en kwalitatieve voeding aankan. Een aantal regeringen, waaronder de voedselexporterende landen van de G20, zijn echter niet klaar om de structurele oorzaken van het manke voedselsysteem aan te pakken en de gevolgen van hun zwak beleid te erkennen.

Het toegenomen belang van het CFS is bewezen door de sterke participatie van de leden en de grote vooruitgang die geboekt werd in het opstellen van duidelijke richtlijnen over landeigendom. Middenveldorganisaties, waaronder Oxfam, konden als leden van het CFS ook aan de debatteren deelnemen. Ze maakten het verschil door de regeringen te herinneren aan hun verantwoordelijkheden.

BRON:
Oxfam Solidariteit

Deel dit artikel