De 10 grootste voedselbedrijven veroorzaken honger in de wereld

De 10 grootste voedselbedrijven zijn niet alleen kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering, maar dragen zelf ook substantieel bij aan de opwarming van de aarde.
De 10 grootste voedselbedrijven, de zgn  'Big Ten' produceren samen 263,7 miljoen ton aan broeikasgassen, zo staat in het Oxfam-rapport 'Standing on the Sidelines'. Ongeveer de helft hiervan wordt veroorzaakt door de productie van landbouwgewassen in hun leveringsketen. Maar deze uitstoot wordt niet gedekt door de doelstellingen van vermindering van CO2-uitstoot die de bedrijven zichzelf gesteld hebben.

De 10 grootste voedselbedrijven stoten samen 50% meer broeikasgassen uit dan België alleen. Zo zijn ze mee verantwoordelijk voor de honger in de wereld.Kellogg
en General Mills horen bij de laagst scorende bedrijven in het tegengaan van klimaatverandering, op de ranglijst van Behind the Brands. Zij meten niet hoeveel broeikasgassen ze uitstoten, laat staan dat zij aangeven hoe ze hun uitstoot gaan verminderen.

 

Klimaatverandering is de grootste bedreiging in de strijd tegen honger. Door extreme weersomstandigheden, zoals droogtes en overstromingen, kunnen boeren steeds minder voedsel verbouwen en schieten voedselprijzen omhoog.

 'De voedselsector heeft de morele plicht en zakelijke verantwoordelijkheid om klimaatverandering tegen te gaan', zegt Thierry Kesteloot van Oxfam-Solidariteit. 'De Big Ten faalt daar momenteel in en daar voelen wij allemaal de gevolgen van.' Samen roepen we de voedselgiganten op méér te doen om honger te voorkomen.

 

Teken de petitie

oxfam behindthebrands rapport
De 10 grootste voedselgiganten, Associated British Foods, Coca-Cola, Danone, General Mills, Kellogg, Mars, Mondelez International, Nestlé, PepsiCo en Unilever, stoten samen 50% meer broeikasgassen uit dan België alleen en zijn zo mee verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Oxfam roept hen op om meer te doen tegen klimaatverandering. Want in 2050 zullen zo'n 50 miljoen meer mensen honger lijden als gevolg van klimaatverandering.

Kom ook in actie! Roep General Mills en Kellogg op klimaatverandering tegen te gaan en teken de petitie op Behind the Brands.


Meer info:
Oxfam-Solidariteit DOOR:

Deel dit artikel