De Grote Parade: Stap mee met 11.11.11 en toon je solidariteit met het Zuiden

Degroteparade flyer

Stap op zondag 20 maart mee met 11.11.11 in de Grote Parade voor 'Een samenleving met een plus'. Word samen met ons een schakel in een netwerk van internationale solidariteit.

In 2015 stapten voor het eerst 20.000 mensen op in de eerste Grote Parade onder het motto 'Er is wel een alternatief'. Het werd een kleurrijke optocht waar tien hartenwensen luid weerklonken.

Dit jaar, op zondag 20 maart, stappen we op voor 'Een samenleving met een plus'. Die ‘plus’ staat voor verbinding en meer-waarde boven winst, als alternatief voor het minnetjes-beleid van besparen en polariseren.

Onze alternatieven:

  •     Democratie is de som waarin iedereen meetelt
  •     De nieuwe economie maken we samen
  •     We gaan voor een klimaat in evenwicht
  •     We halen onze rijkdom uit straffe basisvoorzieningen
  •     Onze toekomst stopt niet aan de grens

Lees meer over deze alternatieven op Hart boven Hard

De maatschappelijke uitdagingen zijn groot: klimaatopwarming, racisme, terreurdreiging, de vluchtelingenproblematiek, toenemende ongelijkheid en armoede, …   

Het huidige beleid lijkt eerder de kwalen dan de remedies te versterken: langer openhouden van bedenkelijke kerncentrales, hogere elektriciteitsfactuur voor gezinnen, gemiste taxshift, nieuwe gevechtsvliegtuigen, besparingen op openbaar vervoer, opzichtig racisme in de aanpak van terreur, verhoogde druk op de sociale zekerheid en de kwetsbaren, meer btw voor jeugdwerk, wurgende EU-eisen voor Griekenland, het handelsakkoord TTIP, …

Intussen neemt de samenleving steeds meer het heft in eigen hand: Ringland, deeleconomie, opvang vluchtelingen door burgers, energiecoöperaties voor windmolens, … ‘We beleven vandaag niets minder dan een revolutie’, aldus economiefilosoof Rogier De Langhe (Universiteit Gent) in De Morgen, 2 jan 2016.

De 'top' kiest steeds openlijker voor het recht van de sterkste. Aan de basis groeien heel andere ideeën en modellen: verbinding boven competitie, winst ligt in delen.

Kleurrijke stroom van alternatieven

Met een 'Grote Parade' maken we ons samen zichtbaar, als een kleurrijke stroom van alternatieven: van bioboeren tot maatschappelijk werkers, van kunstenaars tot wereldwinkeliers, van openbare diensten tot de transitiebeweging, van repair cafés tot alle duizenden vrijwilligers die de samenleving elke dag veerkracht blijven geven.

We geven een positief signaal aan de politiek: deze heel brede vertegenwoordiging van de gemeenschap wil zich engageren om het roer om te gooien. Zo bieden we een bedding voor de verontwaardiging van al wie zich niet meer herkent in deze samenleving, en daartegen in het verweer wil komen.

 

Onze toekomst stopt niet aan de grens: Stap mee met 11.11.11

11.11.11 zal samen met CNCD gestalte geven aan het alternatief ‘Onze toekomst stopt niet aan de grens’. Als teken van internationale solidariteit verbinden we iedereen, letterlijk, met stukken stof tot één groot netwerk van Noord en Zuid.

Ons hoofdthema is sociale bescherming. Iedereen heeft immers recht op een ziekteverzekering, pensioen, zwangerschapsverlof, eerlijk loon en een waardige uitkering als het tegenzit. Toch komt drie vierde van de wereldbevolking in levensgrote problemen bij de minste tegenslag. Op deze dag tonen we met z’n allen dat het anders kan.

Onze solidariteit wordt echter bedreigd door de mogelijke Trans-Atlantische handelsakkoorden (TTIP, CETA), die diep doordringen in het weefsel van economie en samenleving. Handelsakkoorden gaan immers niet alleen over goederen en investeringen, maar net zo goed over openbare aanbestedingen, onderwijs, gezondheidsdiensten, cultuur, milieu en milieuzorg, toegang tot geneesmiddelen en kennis, landbouw, voedselveiligheid, en niet te vergeten tewerkstelling.

Hoe ziet het internationale luik van de Grote Parade eruit: klik op de foto om het schema te vergroten

Word samen met ons een schakel in ons netwerk van internationale solidariteit.  Maak ons netwerk groter en neem een stuk stof, doek of laken mee.

Afspraak op 20 maart, 14u, voor de WTCIII-gebouwen op de Koning Albert II-laan, vlakbij Brussel-Noord.

11.11.11 DOOR:

We tolereren geen valsspelers in de sport, waarom dan wel daarbuiten?

Lees de opinie van Wouter Hillaert, initiatiefnemer van HartbovenHard in De Morgen van 11 maart.

 

 

Alle info:

Deel dit artikel