De wereld telde 244 miljoen migranten in 2015

migratie rapportiom 2015

Het aantal internationale migranten lag vorig jaar 41 procent hoger dan in 2000, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. Onder de 244 miljoen migranten bevonden zich 20 miljoen vluchtelingen.

Van de internationale migranten wonen er 76 miljoen in Europa, 75 miljoen in Azië, 54 miljoen in Noord-Amerika, 21 miljoen in Afrika, 9 miljoen in Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied en 8 miljoen in Oceanië. De Verenigde Staten tellen het grootste aantal internationale migranten (47 miljoen).

Na de VS volgen Duitsland en Rusland met elk 12 miljoen migranten, Saoedi-Arabië met 10 miljoen, Groot-Brittannië met 9 en de Verenigde Arabische Emiraten met 8 miljoen.

"Tussen 2000 en 2015 droeg de positieve netto migratie voor 42 procent bij aan de bevolkingsgroei in Noord-Amerika, en voor 32 procent in Oceanië. In Europa zou de bevolking gedaald zijn zonder positieve netto migratie", zei Jan Eliasson, plaatsvervangend VN-secretaris-generaal, bij de presentatie van de cijfers.

Syrië, Afghanistan en Somalië

De internationale gemeenschap, zei hij, moet zich richten op "het positieve verhaal van internationale migratie", zoals het geld dat migranten naar huis sturen, uitwisseling van internationale arbeid de economische bijdrage van migranten aan zowel het thuisland als het land van bestemming.

De drie landen waar momenteel de meeste vluchtelingen vandaan komen, zijn Syrië, Afghanistan en Somalië. De bevolking vlucht daar voor politieke conflicten en heeft te kampen met een gebrek aan infrastructuur en publieke diensten, zei Eliasson.

"Migratie zou veilig en ordelijk moeten verlopen", zei hij. "Momenteel zien we dat dat niet het geval is." Hij wees op de noodzaak van een goed beleid in de bestemmingslanden, en de noodzaak om de problemen in de landen van herkomst op te lossen.

Het is ook noodzakelijk om landen zoals Libanon, Jordanië en Turkije te ondersteunen bij de ontwikkeling van adequate infrastructuur en humanitaire antwoorden op de vluchtelingenstroom, zei Eliasson.

Stappenplan

In november vorig jaar sprak VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon over de behoefte aan een stappenplan om met grootschalige migranten- en vluchtelingenstromen om te gaan. In 2016 zijn drie bijeenkomsten gepland die vorm moeten geven aan zo'n plan.

Op 4 februari is er een donorconferentie voor Syrië in Londen, op 30 maart houdt de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNCHR) een conferentie in Genève over de opvang van Syrische vluchtelingen en op 23 en 24 mei is de internationale gemeenschap bijeen in Turkije voor de Humanitaire Wereldtop.

 

 

Deel dit artikel