Dorp waar de mieren komen

foto van Keo Sok San, de vrouw die we een hele dag zijn gevolgd
© Handicap International

In het gezondheidscentrum van Khchass, naast de drukke weg richting Pnomh Penh, ligt een vrouw met weeën. Rithy, manager van het Happy Child project, spreekt met de vrouw en een verpleger af om contact met ons op te nemen als de vrouw op het punt staat om te bevallen. Daar zit misschien een goede foto in?

Intussen gaan we naar het paaldorpje Preak Sramouch. Volgens Nou, de verantwoordelijke van het Happy Child project in Siem Reap, betekent die naam 'dorp waar de mieren komen'. Als het dorp onder water staat, kruipen de mieren in de bomen ... In het regenseizoen moeten de meeste mensen hun paalwoningen hoger maken of leven ze op een klein verhoogd platformpje.

Aan het begin van het dorp stoppen we bij een grote ruimte waar de dorpelingen regelmatig samenkomen. Een massa vrouwen luistert aandachtig naar Bunda, gezondheidswerkster van het Happy Child project. Heel enthousiast vertelt ze de vrouwen over handicaps bij kinderen en over problemen die tot handicaps kunnen leiden. Bij elke vraag van Bunda volgt er een verlegen lachje, al werken de vrouwen goed mee. De kinderen die mee zijn maken veel lawaai en verstoren de vorming af en toe, maar Bunda doet het schitterend.

Net op tijd

Na enkele bezoekjes aan mensen thuis die door vrijwilligers of gezondheidswerkers van Handicap International worden opgevolgd, gaan we nog even langs bij het gezondheidscentrum. We zijn net op tijd! Een verpleger had Rithy al gebeld, maar hij had zijn gsm niet gehoord. Twintig minuten later bevalt de vrouw en heeft Layla er mooie beelden bij.

Terwijl ik dit schrijf, zitten we in het huisje van een van de zwangere vrouwen aan wie Bunda enkele dagen geleden vorming heeft gegeven. Ze heeft zonet prohok (een stinkende vispastei) gekocht van de buren en gaat die straks wat verder aan een handelaar verkopen. De vrouw slaapt niet goed. Elke dag haalt ze zo'n tien tot vijftien kilogram prohok op die ze daarna weer verkoopt. We kunnen de vrouw bijna de hele dag volgen. Ook dat zal volgens mij prachtige foto's opleveren ...

Meer foto's en verhalen kan je ontdekken op de outdoor tentoonstelling 'Welcome to Life', half mei in Brussel, met werk van fotografes Layla Aerts, Bieke Depoorter en Katrijn van Giel.BRON:
Handicap International
Handicap Int. DOOR:

Deel dit artikel