Dossier Crisis in Bolivia

2008 wordt een beslissend jaar voor het voortbestaan van Bolivia. In verschillende referenda moeten de Bolivianen hun stem uitbrengen over cruciale kwesties zoals de nieuwe grondwet, de omvang van het grootgrondbezit en zelfs het aanblijven van de president. Het land reageert verdeeld, letterlijk en figuurlijk.

Oproep van protestantse kerken en sociale organisaties voor een onverdeeld en rechtvaardig Bolivia
“Doe al het mogelijke om in vrede te leven, Om de eenheid niet te verliezen. Waartoe de Geest u geïnspireerd heeft.” (Ef 4,3)

Morales krijgt steun uit internationale linkse hoek
Meer dan 8.000 linkse intellectuelen uit Latijns-Amerika, Europa en de Verenigde Staten drukken in een petitie op todosconbolivia.org hun steun uit aan Evo Morales, de linkse president van Bolivia. Onder meer Noam Chomsky, Adolfo Pérez Esquivel, Rigoberta Menchú hebben de petitie ondertekend. Ook tachtig Belgen zetten hun naam onder de tekst. De bekendste landgenoten zijn François Houtart en Eric Toussaint.

Boliviaanse president onder vuur op linkerflank
De linkse president van Bolivia, Evo Morales, krijgt kritiek van een kant waar niemand het verwachtte. Ondanks de ophefmakende nationaliseringen in de gassector van twee jaar geleden vinden sommige sociale bewegingen dat de president te weinig onderneemt om de eigen bevolking mee te laten genieten van de Boliviaanse bodemrijkdommen. De kritiek komt van de activisten die achter de succesvolle opstand tegen president Gonzalo Sánchez de Lozada in 2003 zaten en daarmee de weg vrijmaakten voor Morales.

ALBA schaart zich achter Boliviaanse president
De Boliviaanse president Evo Morales kan rekenen op steun van het alternatieve Zuid-Amerikaanse blok ALBA. Op een top gisteren (woensdag) schaarde de ALBA, waartoe naast Bolivia ook Venezuela, Cuba en Nicaragua behoren, zich achter de president tegen de “separatisten” in Bolivia.

Morales tussen woord en daad
Franklin Pareja, hoofddocent Politieke Wetenschappen aan de Universidad Mayor de San Andres, maakt in een interview met wereldblogger Frederik Van Buyten de balans op van de belangrijkste politieke gebeurtenissen tijdens de eerste twee regeringsjaren van Evo Morales en zijn MAS-partij (Movimiento Al Socialismo).

Lees hier het volledige dossier over Bolivië.

Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel