MO* dossier: Syrië 5 jaar later

syria

In de ogen van de internationale gemeenschap liep het gematigde Syrië na vijf jaar revolutie leeg. Burgers — doorgaans weggezet als slachtoffers — bleven over in een bijzonder gewelddadig conflict tussen een meedogenloos regime en islamistische en Koerdische milities.

Een onvolledig plaatje. Want tussen het geweld en extremisme zetten talloze gematigde Syrische burgers zich in voor een Syrië voorbij Assad en de jihadisten.

Ziad Majed: 'Het Vrije Syrische Leger is de meest onderschatte gewapende militie'
Moeten we de Britse premier David Cameron geloven die spreekt van 70.000 gematigde rebellen of de gerenommeerde journalist Robert Fisk die zegt dat de gematigde oppositie niet bestaat? MO* vroeg het de Frans-Libanese politocoloog en Syrië-kenner Ziad Majed.
Lees meer.

De dodentellers van Syrië
Sinds de start van de Syrische revolutie houden Syriërs, gewapend met camera's, pen en papier het dodental bij en brengen folteringen en andere mensenrechtenschendingen in kaart. Journalist Ignacio Delgado ging in gesprek met de mensen die de oorlogsmisdaden in Syrië registreren, de zogenaamde dodentellers.
Lees meer.

De Syrische oorlogsburge(r)meesters
In Syrische regio's waar de oppositie de controle heeft, zetten Syriërs sinds het begin van de revolutie hun eigen vorm van lokaal bestuur op. Want als de centrale overheid bommen levert in plaats van bescherming en basisvoorzieningen, moet iemand het dagelijks bestuur in plaats van wapens opnemen.
Lees meer.

 

Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel