Drie aardbevingen in het Indonesische Sumatra maken duizenden slachtoffers

Handicap International probeert momenteel om de getroffen zones in het Indonesische Sumatra te bereiken om de noden te kunnen evalueren en noodhulp voor te bereiden. Sumatra werd op woensdag 30 september zwaar getroffen door een aardbeving van 7.6 op de schaal van Richter. Dit gebeurde kort na een andere beving vlakbij Samoa in de Stille Oceaan, die een tsunami veroorzaakte. Sumatra kreeg woensdag ook een krachtige naschok te verwerken van 6,2 op de schaal van Richter.
Drie aardbevingen in het Indonesische Sumatra maken duizenden slachtoffers
De schokken veroorzaakte grote schade in de dicht bevolkte havenstad Padang en er kwamen minstens 529 mensen om het leven. Donderdagochtend volgde een nieuwe aardbeving met een sterkte van 7 op de schaal van Richter. Deze nieuwe aardschok gebeurde meer zuidwaarts dan de schok van woensdag. Het epicentrum van de aardbeving ligt in de regio van Jambi, meer dan 150 kilometer van Padang waar de vorige aardbeving plaatsvond. Duizenden mensen zouden nog vast zitten onder het puin van huizen en gebouwen.

De plek waar de laatste aardbeving nu heeft plaatsgevonden is dezelfde als die waar in 2004 de grote Aziatische tsunami het leven aan meer dan 230.000 mensen in verschillende landen heeft gekost. Sindsdien zijn er bijna elk jaar zware bevingen geweest met enorme schade en veel doden tot gevolg. Handicap International kwam tussen na de tsunami alsook na een grote aardbeving in maart 2007 en is nog steeds aanwezig in Indonesiƫ projecten met ontwikkelingsprojecten. De huidige interventie zal zich toespitsen op de kwetsbaarste groepen waaronder personen met een handicap.BRON:
Handicap International
Handicap Int. DOOR:

Deel dit artikel