Drones in Gaza: "We zeggen hen dat het vuurwerk is"


Israël zet steeds meer drones in tegen de bevolking in Gaza. Zo creëert het een algemeen klimaat van angst en terreur. Er vallen doden, ook kinderen zijn vaak het slachtoffer.g3WZoals elk jaar publiceert Europa een rapport over de situatie in Gaza. Interessant aan het rapport is dat het ingaat  op vele aspecten van het sociaal, economisch en politiek leven in de Gazastrook. Dat de Europese waarnemers in alle talen zwijgen over het gebruik van drones, is dan ook zeer verwonderlijk.

Deze zijn nochtans niet te negeren. De Palestijnen hebben er een woord voor: "zenana", gezeur, gebrom... De mensen banaliseren de voortdurende dreiging waarvoor ze bang zijn, maar waar ze niets aan kunnen doen.

"Boven ons hangt er nu zo'n gigantische stalen wesp: een drone, een onbemand vliegtuig dat van op afstand bestuurd wordt, via een console, ergens in Tel Aviv waarschijnlijk. (...) Het enige wat nu telt is de dodelijkheid, de onvoorspelbaarheid van dat massief tuig boven ons. Dat monster wekt oerangsten op, een gevoel van absolute kwetsbaarheid."
Zo beschrijft Inge Neefs in haar boek "Gaza op mijn hoofd" de leefsituatie in Gaza, waar mensen gaan slapen en opstaan met het indringende gezoem van drones boven hun hoofd.

Scott Wilson van de Washington Post vertelt hoe een Palestijnse vader zijn driejarig zoontje moet geruststellen. Telkens als de drones overvliegen, vlucht het jongetje in zijn armen. "Het is slechts vuurwerk" vertelt de vader.
Maar de de levensomstandigheden in Gaza maken dat kinderen lijden aan slapeloosheid, angstaanvallen en leermoeilijkheden. Een volledige generatie groeit op in angst. Niemand kan immers voorspellen of en wanneer zo'n zoemend tuig zal toeslaan. Het Palestinian Center for Human Rights stelt dat de overgrote meerderheid van de dodelijke slachtoffers gewoon mensen waren die toevallig in de buurt waren bij een aanval.

Een groeiende industrie

Volgens Droneswar UK  neemt het gebruik van drones sinds 2004 enkel toe. Dat is niet verwonderlijk: het is een effectieve manier van oorlogvoering. Er zijn geen "boots on the ground", dus vallen er geen Israëlische slachtoffers en kan de Israëlische regering gemakkelijker de publieke opinie voor zich winnen. Het is een onzichtbare oorlog, niemand hoort er iets over en het is voor de Israëlische regering zeer gemakkelijk om te motiveren dat het gaat om terrorismebestrijding.
Tijdens haar verschillende oorlogen tegen Gaza en in Libanon had het Israëlisch leger toch telkens af te rekenen met een zekere kritische publieke opinie. Met die oorlog "vanuit de lucht" is dat probleem in zekere mate opgelost. Maar er is meer: Israël profileert zich de laatste jaren als een expert op het vlak van wapentuig. Met hun slogan "tested on the ground" slagen zij er in om wereldwijd steeds meer wapens te verkopen. Een markt van 6 à 8 miljard dollar. De drones vormen hierin een groeiend aandeel en Israël verkoopt ze als zoete broodjes aan regeringen die - net als in Gaza - grote bevolkingsgroepen efficiënt willen controleren en gespannen situaties willen ontmijnen. Europa is geïnteresseerd in de Israëlische dronestechnologie voor de controle aan haar grenzen (tegen migratiestromen). Zuidelijke staten zijn dan weer geïnteresseerd in een efficiënte controle over grote sloppenwijken waar de politie nog nauwelijks kan patrouilleren.

Zo groeide het onderdrukken van de inwoners van Gaza uit tot een miljardenindustrie, waar zeker 150,000 Israëlische gezinnen hun inkomen uit halen. Op dit vlak heeft Europa dan ook boter op zijn hoofd.
Terwijl men op politiek vlak enigszins protesteerde tegen de aanvallen op Gaza, drijft Europa de militaire samenwerking met Israël op en zet het zelfs een uitgebreid onderzoeksprogramma op, waarin Israël gesubsidieerd wordt om samen met de Europese veiligheidsindustrie nieuw wapentuig te ontwikkelen.

Meer info:

Deel dit artikel