Ebola: 'Wij zijn een deel van de oplossing voor deze crisis'

ebola oxfam watertank

[Oxfam levert drinkbaar water en hygiënisch materiaal aan centra waar ebola behandeld wordt en aan gezondheidscentra in gemeenschappen.
We helpen ook om nieuwe behandelingscentra te bouwen. ©Oxfam]


Er zijn nu al meer dan 9.000 mensen besmet met ebola. Het virus heeft al meer dan 4.500 mensen gedood. Het aantal nieuwe gevallen verdubbelt ongeveer elke 20 dagen. Oxfam focust op preventie. We lanceren een oproep om wereldwijd 27 miljoen euro in te zamelen om onze preventieve hulpacties te verdriedubbelen.Water- en saneringsingenieur David Watako werkt met Oxfam in Liberia. Hij legt uit: "De bevolking van Liberia leeft in constante angst. Als ingenieur voel ik dat wij een deel van de oplossing vormen voor de crisis. We kunnen levens redden door behandelings- en gemeenschapscentra van schoon water te voorzien. Dat is wat exact wat Oxfam in Liberia doet. We hebben nu meer dan ooit alle middelen nodig om de verspreiding van de ziekte te stoppen. De inzet is hoog."

 

Hulp bieden aan 5.7 miljoen mensen


Oxfam heeft nu al meer dan een half miljoen mensen geholpen met preventieprogramma's. Oxfam verhoogt bovendien de inspanningen, zodat we 5.7 miljoen mensen kunnen helpen. Oxfam is actief in zes districten in Sierra Leone en versterkt de preventieprogramma's in Liberia, Senegal, Gambia en Guinee.

Oxfam levert drinkbaar water en hygiënisch materiaal aan centra waar ebola behandeld wordt en aan gezondheidscentra in lokale gemeenschappen. We bouwen ook nieuwe behandelingscentra. Oxfam geeft vormingen aan het eerstelijnspersoneel, zoals gezondheidswerkers in de gemeenschappen en teams die lichamen begraven. Daarnaast verdeelt Oxfam ook beschermende kledij, zoals maskers en handschoenen.

In de lokale gemeenschappen installeert Oxfam wasplaatsen en verdelen we hygiënische kits met zeep en desinfecterend middel. Oxfam heeft ook bewustmakingscampagnes opgezet met affiches, sms'jes en radioboodschappen. We vertellen de bevolking welke maatregelen ze kunnen nemen om zich te beschermen.

 

Oxfam vraagt militaire steun


Oxfam pleit zelden voor militaire logistieke steun in een humanitaire noodsituatie. Maar in dit geval is het een race tegen de klok. Het is van cruciaal belang dat we beroep doen op de logistieke expertise en het reactievermogen van legers. Zij moeten helpen bij de bouw van behandelingscentra, het opzetten van luchtbruggen en civiele en logistieke hulpverlening. Die militaire inspanningen moeten onder het gezag van een burgerlijke coördinatie geplaatst worden.

De behandelingscentra hebben meer medicijnen en verzorgend personeel nodig. De financiering van de humanitaire hulp moet dringend verhoogd worden.

BRON:
Oxfam Solidariteit

Deel dit artikel