Een magische Solidanza in Bozar

De 'cousines' dansen voor hun dansuitdaging.
© Ph. De Vuyst
Twee kleine meisjes dansen mee.
© D. Huyghe
Getrouwe solidanser Franz doet zijn dansuitdaging.
© D. Huyghe
Een echt inclusief dansfeest
© Ph. De Vuyst

Solidanza 2011 zit er alweer op! Na twaalf uur lang dansen trokken we met spijt de deuren van de Brusselse Bozar achter ons dicht. Het publiek was massaal afgezakt om samen de Internationale dag voor personen met een handicap te vieren en te dansen voor mensen met een handicap in het Zuiden.

Alle ingrediënten waren er voor een magische Solidanza voor alle generaties: kinderen, ouders, grootouders, mensen met of zonder handicap ... De mooie Hortazaal was zaterdag van iedereen. 'De sfeer zat goed. Er was een perfecte mix tussen mensen met en zonder handicap', merkte ook een van de gasten op.

Veel mensen brachten hun dansuitdaging tot een goed einde. Zo waren er Franz en zijn 'Franzettes', een trouwe solidanser die al voor het derde jaar op rij meedeed; de clowns Bouldegum; een jongleur; danseressen in tutu; nichtjes in strooirokjes; een kendoka in traditionele outfit ... En dan waren er nog alle anderen die simpelweg kwamen dansen en genieten van de sfeer. 'Het is echt leuk. Morgen zal ik pijn hebben aan mijn armen, maar vandaag ben ik in topvorm', lachte Isabelle, die kwam dansen in een rolstoel en voor haar uitdaging haar twee 'Denis' meebracht.

Op het programma: de traditie geworden thé dansant met een tangoinitiatie van professionele danser Pol Van Assche, die er vorige week al bij was in Gent; Een bal folk van Micheustef; een choreografie van Joëlle Shabanov op muziek van Lhasa; Braziliaanse dans met de energieke Inez Olude Da Silva en een daverend feestje achteraf.

Het publiek genoot ook van enkele demonstraties rolstoeldansen. 's Middags maakten Sabine Toussaint en Marlène Roch de emoties los. Aan het begin van de avond bracht de vzw Décalage een spektakel van een twintigtal minuten. 'Het was prachtig, die wisselwerking tussen dansers met en zonder rolstoel! Ze toonden een echte choreografie, waar elke danser telt en evenveel waard is', zei een toeschouwer.

Een mooie manier om 3 december met het thema 'samen werken aan een betere wereld voor allen' in de kijker te zetten. Dat was Solidanza 2011!BRON:
Handicap International
Handicap Int. DOOR:

Deel dit artikel