Een nieuwe standaard voor schoollatrines in Benin

schoollatrine

BENIN - In 2015 startte Protos in de Mono-Couffo regio een onderzoek naar concept, bouw en beheer van schoollatrines. Hoofddoel was de situatie met betrekking tot hygiëne en sanitair in de schoolomgeving te verbeteren, met latrines die door iedereen gebruikt kunnen worden.

In 12 scholen werd een latrineblok geïnstalleerd, met daarin toiletten en een douche voor meisjes, en toiletten en urinoirs voor jongens. Ook leerlingen met een fysieke beperking kunnen vlot de latrine gebruiken, dankzij een oprijhelling (ipv een trap) en een bredere toegang tot de latrine. De latrineblokken beschikken over kraantjes om de handen te wassen.

Eind 2016 werden de nieuwe latrineblokken geëvalueerd. De resultaten waren erg positief. Niet alleen zijn ze voor iedereen - zonder onderscheid - toegankelijk, de latrines worden ook vaker gebruikt en de hygiënische gewoonten in de scholen zijn er sterk op verbeterd. Er werden ook twee aandachtspunten geformuleerd: het is belangrijk om met vakmensen te werken die de bouw goed opvolgen, en het is natuurlijk ook essentieel dat de school over voldoende water beschikt, wil ze ten volle de infrastructuur gebruiken.

De conclusies werden in een rapport gegoten. Naar verluidt zou het nationale directoraat voor publieke gezondheid de plannen van Protos overgenomen hebben als de standaard voor de constructie van schoollatrines. Felicitaties aan de Protos-equipe in Benin!

Join For Water DOOR:

Deel dit artikel