Een Rose-kleurige toekomst

Foto van Didier van Onze Nieuwe Toekomst met een bord voor gelijke rechten
© Onze Nieuwe Toekomst - Gelijke Rechten voor Iedereen


De laatste tien dagen van maart zullen een Cambodjaanse en Belgische organisatie voor personen met een verstandelijke beperking elkaar ontmoeten in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Kernleden Danny en Marijke van Onze Nieuwe Toekomst wagen zich samen met hun coach Koen en Els van Handicap International aan een reis naar Cambodja. Onze Nieuwe Toekomst en de Rose Group zijn self-advocacy groepen van mensen met een verstandelijke beperking.

Onze Nieuwe Toekomst is 15 jaar geleden opgericht door personen met een verstandelijke beperking. Onze Nieuwe Toekomst wordt gedragen door een kerngroep van 15 leidende kernleden (volwassen mensen met een verstandelijke beperking) die ondersteund worden door coaches. Allen zijn vrijwilligers. Onze Nieuwe Toekomst telt ondertussen ongeveer 100 leden over heel Vlaanderen. Deze leden zijn allemaal personen met een verstandelijke handicap die willen opkomen voor hun rechten als mensen. De vereniging wil werken aan een betere toekomst voor mensen die door vooroordelen vaak moeilijkheden ondervinden om als volwaardige burgers in de maatschappij aanvaard te worden.

De Rose Group is veel jonger dan Onze Nieuwe Toekomst. De vereniging is ontstaan in 2011 op het initiatief van de Cambodjaanse organisatie Komar Pikar Foundation. Deze organisatie zet zich in voor het welzijn van kinderen en jongeren met een ernstige beperking en hun familie. De Komar Pikar Foundation erkent dat er maar weinig organisaties zijn voor personen met een verstandelijke beperking in Cambodja. Met de oprichting van de Rose Group willen ze een stap in de goede richting zetten.

Dat de mensen van Onze Nieuwe Toekomst wereldreizigers zijn, wisten we al. Nu voegen Marijke en Danny nog maar eens de daad bij het woord met hun bezoek aan Cambodja. Ze nemen heel wat bagage mee als kernleden van Onze Nieuwe Toekomst, die al 15 jaar strijd voert voor de rechten van mensen met een verstandelijke beperking. Hun ervaringen kunnen zeker nuttig zijn voor de Rose Group die nog redelijk jong is.

De Rose Group is voornamelijk benieuwd naar hoe Onze Nieuwe Toekomst samenwerkt met andere organisaties voor personen met een beperking in Vlaanderen. Verder is het VN-Verdrag van 2006 voor personen met een beperking een gemeenschappelijk instrument voor beide organisaties om te pleiten voor de rechten van personen met een beperking. De twee organisaties zullen dan ook ervaringen uitwisselen over hoe ze het VN-verdrag gebruiken in hun strijd voor de rechten van personen met een verstandelijke beperking.

Naast het leren kennen van de werking van de Rose Group, zal Onze Nieuwe Toekomst ook andere organisaties voor personen met een (verstandelijke) beperking in Cambodja ontmoeten. Het belooft een heel interessant bezoek te worden! Je kunt de ervaringen van Marijke, Danny, Koen en Els op de voet volgen via deze blog.
 BRON:
Handicap International
Handicap Int. DOOR:

Deel dit artikel