Een sleutelmoment voor de Europese migratiepolitiek

immigrant-summit-article

Regeringen vanuit de hele wereld verzamelen op 19 en 20 september in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties (VN) in New York. Het doel van deze ontmoeting is om de manier waarop vluchtelingen en migranten worden behandeld te verbeteren. Laten we de overheden op hun verantwoordelijkheid wijzen.

Elke 80 minuten een sterfgeval

Op dit moment zijn wereldwijd 60 miljoen mensen gedwongen op de vlucht voor geweld, conflicten en vervolgingen. Miljoenen anderen moesten alles achterlaten door natuurrampen. Ze wagen zich op gevaarlijke wegen op zoek naar veiligheid. Nu al is 2016 een bijzonder dodelijk jaar, met elke 80 minuten een overlijden.

Het is in deze context dat de eerste VN-top over vluchtelingen en migranten op 19 september plaatsvindt in New York. De volgende dag organiseert de Amerikaanse president Barack Obama voor de leiders nog een top over de vluchtelingencrisis.

Concrete engagementen aangaan

Het geweld heeft nog nooit zoveel mensen op de vlucht heeft doen slaan als nu. Daarom roept Oxfam de Europese leiders op om zich te engageren het volgende te doen:

  • alle vluchtelingen en migranten tijdens hun vlucht beschermen
  • transparante en correcte asielprocedures hanteren voor de mensen die aan hun grenzen toekomen
  • veilige routes uittekenen om Europa te bereiken

Volgens Liesbeth Goossens van Oxfam zijn onderhandelingen op hoog niveau tijdens dit soort bijeenkomsten niet zo geruststellend: "

De onderhandelingen die vooraf gingen aan de VN-top waren een teleurstelling. De regeringen waren vooral gefocust op hun eigen belang, terwijl er heel wat mensen sterven. De Europese regeringen moeten hun aanpak zo snel mogelijk veranderen om zo de landen te kunnen helpen die met een grote toestroom van vluchtelingen te maken hebben en de vluchtelingen die nog onderweg zijn te beschermen."

Laat je stem horen

Teken nu onze petitie!

Ongeacht hun uitkomst moeten dit soort toppen een stap zijn naar een langverwachte verandering voor vluchtelingen, migranten en talloze ontheemden. Om tot deze verandering te komen moeten onze regeringen op deze top zo concreet mogelijke afspraken maken. Daar moeten ze zich verder mee bezig houden in de maanden die volgen. Om ervoor te zorgen dat deze oproep de wereldleiders bereikt hebben we een internationale petitie gelanceerd.

Laat je stem horen, sluit je aan bij de beweging en teken nu de petitie! Als we een petitie kunnen aanbieden met meer dan 100.000 handtekeningen, dan kunnen we de internationale gemeenschap ertoe aanzetten om niet alleen veiligheid en bescherming te bieden, maar ook waardige toekomst aan die mensen die het nodig hebben!

Teken nu onze petitie!

Oxfam-Solidariteit DOOR:

Deel dit artikel