Eerste bezoeken in de tijdelijke kampen

Vandaag beginnen we met de bezoeken aan de tijdelijke kampen die werden opgezet rond the omgeving van Mianzhu. Ik heb ’s morgens een kleine vorming gegeven voor enkele patiënten samen met de behandelende kinesisten en dokters. De meeste mensen met een dwarsleasie na de aardbeving zitten nu in hun tiende maand na het ongeval, dit is meestal de periode voor de meesten dat ze hun activiteiten thuis moeten beginnen. Maar dit is niet mogelijk in deze context omdat de meesten nog altijd in tijdelijke kampen zitten. Ze wachten op hun verhuis en dan meestal nog naar een huis dat nog niet helemaal klaar is en aangepast aan hun situatie.

100_1856Zo hebben we twee personen ontmoet die, alhoewel goed opgevangen werden in de eerste maanden na hun ongeluk, een zekere achteruitgang vertoonden omdat ze ontmoedigt waren. Ze dachten namelijk terug te gaan naar hun oorspronkelijk dorp, maar dit is nog niet mogelijk was omdat hun huis nog niet af is. Een persoon die dan besliste toch te blijven maar in een tent naast de werf van zijn onafgemaakt huis, viel van zijn bed tijdens een verplaatsing en brak zijn dijbeen. Het huisbezoek werd afgesloten met een dringende overplaatsing terug naar het ziekenhuis om de twee dagen oude breuk te behandelen.

De andere persoon besloot ook naar zijn huis terug te keren, maar de lokale autoriteiten raadde hem voor zijn eigen veiligheid aan dit nog niet te doen. Hij kon wel nog op de tuinen en velden errond werken. Hij besliste met zijn driewieler op en af te rijden vanuit het kamp naar zijn velden. Onderweg had hij een aanrijding met een auto. Hij kwam er gelukkig ongedeerd vanaf, we konden dit bijna niet geloven toen we zijn driewieler zagen. Hij vroeg ons alleen maar een nieuwe driewieler… Wat we daarna vernomen tartte bijna onze verbeelding. Het scheen dat hij al een dwarsleasie opliep voor de aardbeving, tijdens de aardbeving kreeg hij een tweede ongeluk met kleine gevolgen en nu een ongeluk met zijn driewieler. De patiënt nam dit helemaal ludiek op en voelde dat hij in een goed jaar geboren was, dat hem heeft beschermd heeft van veel pech. Het stemt in elk geval tot nadenken over de situatie van iemand met een handicap tijdens een natuurramp. Hieronder een foto van zijn driewieler na het accident.

100_1852


BRON:
http://nl.handicapinternationalblog.be

Deel dit artikel