Eerste Internationale dag van de humanitaire hulp

zie ook:

 

Vandaag, 19 augustus is het zes jaar geleden dat Sergio Vieira de Mello en 21 andere VN-werknemers om het leven kwamen bij een aanslag in Bagdad. Om hen te herdenken en tegelijk alle hulpverleners te eren, heeft de VN deze dag uitgeroepen tot de Internationale dag van de humanitaire hulp.


Zes jaar na de aanslag in Bagdad zijn de uitdagingen voor het humanitair werk alleen maar groter geworden. De onveiligheid is toegenomen en de fondsen zijn ontoereikend om aan de groeiende groep mensen in nood tegemoet te komen.

Groeiende onveiligheid belemmert hulpverlening
Sinds 2001 is het aantal aanvallen op humanitaire hulpverleners wereldwijd bijna verdubbeld. Volgens de VN zijn in 2008 260 hulpverleners het slachtoffer geworden van ernstige gewelddaden, waarbij er 122 van hen het leven lieten. Een tragisch recordjaar.

“Dit is een zorgwekkende evolutie die tekenend is voor de situatie op het terrein, waar de onpartijdigheid en onafhankelijkheid van de humanitaire hulp steeds vaker onder vuur komt te liggen”, zegt Steven Van Damme, verantwoordelijke humanitaire lobby bij Oxfam-Solidariteit. “De onveiligheid is steeds vaker een gevolg van doelbewuste of politiek gemotiveerde aanvallen op humanitaire doelen. Het gevolg is dat meer dan 18 miljoen mensen in landen als Irak, Somalië, Soedan en Afghanistan verstoken blijven van levensnoodzakelijke hulp.”

Meer dan 70% van alle hulpverleners die in 2008 om het leven kwamen werkten voor een ngo en waren vaak burgers van het land waarin het conflict woedde. Ook Oxfam-Solidariteit betreurt het verlies van de ambulancier Arafa Abd Al-Dayim (33), een hulpverlener van haar lokale partnerorganisatie, die zijn dienst tijdens de oorlog in Gaza niet overleefde.

Fondsen zijn ontoereikend
Niet alleen de onveiligheid zorgt ervoor dat miljoenen mensen niet geholpen worden, ook de fondsen voor humanitaire hulp zijn ontoereikend. Voor de tweede helft van 2009 is nog 4,8 miljard dollar nodig om de ergste crisissen aan te pakken. Experten en vertegenwoordigers van de VN zijn het erover eens dat het verkrijgen van fondsen nog nooit zo moeilijk is geweest, terwijl ook de noden nog nooit zo hoog zijn geweest. Oxfam vraagt dan ook aan alle donoren om hun jaarlijks budget voor humanitaire hulp sterk te verhogen.

“Er is op dit moment behoefte aan 25 miljard dollar per jaar om de stijgende groep mensen in nood te kunnen helpen”, zegt Mirjam Van Belle, verantwoordelijke noodhulp bij Oxfam-Solidariteit. “Dat lijkt een hoog bedrag, maar is uiteindelijk maar een fractie van wat onze overheden in de reddingsplannen voor de banken hebben gestoken. Een verhoging van de hulp zou de erbarmelijke levensomstandigheden van miljoenen mensen kunnen verbeteren en tienduizenden levens kunnen redden.”

Nooit geziene uitdagingen
Recent onderzoek van Oxfam heeft aangetoond dat als gevolg van de klimaatverandering het aantal mensen dat het slachtoffer wordt van natuurrampen de volgende zes jaar met 50% zal stijgen. Ook het aantal conflicten rond grondstoffen zal toenemen en miljoenen mensen zullen door de klimaatverandering gedwongen worden om te verhuizen. Dat zorgt voor extra druk op het internationaal humanitair systeem, dat dringend hervormd moet worden.

De eerste Internationale dag van de humanitaire hulp moet gebruikt worden om de hulpverleners te herdenken die om het leven kwamen, om al die mensen te eren die hulp bieden, om de miljoenen mensen te vieren die rampen en oorlogen overleefden en om stil te staan bij de uitdagingen die ons te wachten staan.

Meer info:
  • Steven Van Damme, verantwoordelijke humanitaire lobby van Oxfam-Solidariteit, tel: 02 501 67 42 of 0485 442 747 of via mail: sva(at)oxfamsol.be

Deel dit artikel