EU-top: Meer dan 100 ngo's roepen de EU-leiders op om het migratiebeleid om te gooien

Meer dan honderd niet-intergouvermentele organisaties roepen de de EU-leiders op om hun migratiebeleid voor mensen uit ontwikkelingslanden om te gooien. Ook 11.11.11 steunt deze oproep.

Op de EU-top die vandaag en morgen doorgaat zal ondermeer worden gepraat over het 'Partnership Framework', een voorstel van de commissie - duidelijk geinspireerd op de EU-Turkije deal -  waarin een samenwerking met derde landen rond het beperken van migratie naar Europa, wordt uitgetekend. Meer dan 100 Europese organisaties uiten hun bezorgdheid over dit voorstel in een gemeenschappelijke verklaring. 

Het voorstel legt de nadruk op afschrikking en voorziet niet in veilige en legale migratieroutes. Gevaarlijker routes en meer mensensmokkel zullen daarvan het gevolg zijn.

Europa vraagt aan landen om grote groepen vluchtelingen op te vangen en vluchtelingen te verhinderen verder te reizen terwijl de EU-lidstaten zelf hun verantwoordelijkheid voor het opvangen en beschermen van mensen op de vlucht, weigeren op te nemen. Bovendien wordt onderhandeld met landen waar respect voor mensenrechten niet gegarandeerd is.

Ook wordt naar ontwikkelingssamenwerking gekeken voor de financiering. Het doel van ontwikkelingssamenwerking is armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling en mag niet gebruikt worden als hefboom voor het inperken van migratie.

Als de EU wil oproepen tot meer internationale solidariteit, dan moet het zelf het goede voorbeeld geven.

Lees hieronder de oproep van de ngo's:

11.11.11 DOOR:

 

 

Dossiers

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels