Filipijnen: een maand noodhulp


De internationale noodhulp heeft na één maand miljoenen mensen helpen overleven, maar er is nog veel meer nodig. Oxfam heeft 24 miljoen euro nodig om 500.000 mensen te helpen. De voorbije maand kon Oxfam zorgen voor drinkbaar water, sanitair materieel en onderdak voor 254.000 getroffenen van tyfoon Haiyan in de Filipijnen.
Genereuze hulp, goede coördinatie

Een maand na de doortocht van de meest verwoestende tyfoon ooit, blijkt dat de Filipijnse autoriteiten kordaat zijn opgetreden. Ze wist een gigantische en complexe hulpoperatie te coördineren. Dankzij de grootschalige evacuatiemaatregelen zijn vele levens gered en werd een grote ramp op het vlak van gezondheid vermeden. Donateurs en burgers uit de hele wereld hebben enorm veel bijgedragen: bijna 400 miljoen dollar werd vanaf de eerste weken geschonken. Lokale, nationale en internationale organisaties hebben bovendien efficiënt samengewerkt met de autoriteiten.


Nog steeds enorme noden

Miljoenen mensen, meer bepaald op het platteland en moeilijk te bereiken regio's, hebben nog maar weinig overheidssteun gezien. Er zal bovendien hulp nodig zijn op lange termijn om te verhinderen dat de getroffen gebieden, waar voordien al de armste mensen woonden, nog verder in de armoede geduwd worden. Want dat zou betekenen dat deze gemeenschappen bij een volgende tyfoon nog kwetsbaarder zijn.

De nood is nog altijd gigantisch: meer dan drie miljoen mensen zijn afhankelijk van voedselhulp en 4 miljoen mensen hebben hun huis verloren. De risico's wegen verder op de veiligheid van kwetsbare groepen, zoals vrouwen en kinderen.


Lees verder op Oxfamsol.be...
BRON:
Oxfam Solidariteit
 

Deel dit artikel