Filipijnen: In de rij, in de regen...

oxfam international
[Foto: ©Oxfam]


Helen Szoke, directrice van Oxfam Australië, is aanwezig in Cebu City en heeft het over een alarmerende situatie, hoewel er stilaan vooruitgang geboekt wordt. In bepaalde gebieden staat de bevolking in de gietende regen uren aan te schuiven, wachtend op noodhulp.

"Deze ochtend maak ik me in Cebu City klaar om te vertrekken naar Daanbantayan, in het noorden van Cebu. Ik zal hygiënekits meenemen (tandenborstels, zeep en dekens) en waterkits (watertanks en oplossingen om water te behandelen. Het lijkt erop dat de toegangswegen tot de door de ramp getroffen gebieden beter vrijgemaakt zijn. Wegen, havens en landingsbanen zijn open en de telecommunicatie komt terug op gang. Hoewel de bereikbaarheid toeneemt, blijven de gezondheidsrisico's stijgen, met een dringende nood aan veilig drinkwater en medische bijstand, vooral in Leyte en Samar."

"Cebu City, aan de oostelijke kust van het eiland Cebu, is een logistiek centrum geworden voor de humanitaire hulp naar Leyte, Samar en Noord-Cebu. Gisteren heb ik de dag doorgebracht met Oxfam-teams die hier bergen verzetten om hulp te bieden aan zij die het het meest nodig hebben. Op dit moment hebben ze dringend nood aan brandstof, vrijwilligers en vervoersmiddelen."

"Bepaalde gebieden werden meer getroffen dan andere, zoals Tacloban, dat nog steeds erg moeilijk bereikbaar is. Ze hebben ons verteld dat de mensen in Tacloban in lange rijen staan aan te schuiven terwijl de regen met bakken uit de lucht valt. De nood aan basishulp wordt steeds groter en de veerkracht van de bevolking steeds kleiner. Gezond water, voedsel en een dak zijn hun dringendste behoeften."

"Noodhulp is dus aanwezig, maar we moeten zeker de burgers en bevolking niet vergeten, die er direct en indirect alles aan doen om deze nooit geziene ramp onder controle te krijgen."

Lees verder op Oxfamsol.beBRON: Oxfam Solidariteit

Deel dit artikel