G20-top in Londen, kans voor een 'New Deal' op wereldvlak

De bijeenkomst van de G20 op 2 april biedt een unieke kans tot een nieuw akkoord te komen om de grootste crisis sinds de tweede wereldoorlog aan te pakken. Het gaat om de toekomst van de mensen en van onze planeet.

Hoewel deze crisis in de financiƫle wereld begon, werd het al gauw een diepe economische crisis met enorme gevolgen voor de werkgelegenheid. In goede tijden vallen er bij wijze van spreken nog enkele kruimeltjes van de tafel voor de ontwikkelingslanden, nu worden zij echter als door een lawine meegesleept in de ellende van de rijke landen. Niet alleen de beloftes voor meer ontwikkelingsgeld en de inkomsten van migranten komen in gevaar, ook de werkgelegenheid is in duikvlucht.

Volgens cijfers van de Wereldbank zullen nog eens 53 miljoen mensen extra onder de armoedegrens vallen als gevolg van de dalende economische groei in ontwikkelingslanden. De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) heeft het over 200 miljoen meer arbeiders die in extreme armoede zullen leven, als de trend zich dit jaar verder zet. Er is een groot gevaar dat alles wat bereikt is op het vlak van de Millenniumdoelstellingen in enkele jaren tijd teniet gedaan wordt.


Deel dit artikel