Gazastrook - Nieuwe projecten, ondanks angst voor geweld

Eind december 2008 laaide het conflict in de Gazastrook fel op. Handicap International stuurde toen een team om noodhulp te bieden aan de meest kwetsbare mensen. Een jaar later blijft de situatie zorgwekkend, zeker voor mensen met een handicap. Toch slaagt de organisatie er in om nieuwe projecten te ontwikkelen. Samah Abu Lamzy werkt voor Handicap International in de Gazastrook. Ze getuigt.

Hoe is de situatie momenteel in de Gazastrook?
Op vlak van veiligheid is de situatie verbeterd. Maar er zijn andere problemen. Meer dan 60 procent van de bevolking is niet in staat om eten te kopen. Dat is de hoge tol van de werkloosheid. Vooral voor mensen met een handicap is de situatie allesbehalve rooskleurig.

Hoe verloopt het dagdagelijkse leven?
Moeilijk. Er zijn beperkingen op de invoer en uitvoer van goederen. Dat heeft rechtstreekse gevolgen voor de bevolking: veel mensen overleven alleen dankzij humanitaire hulp.
Ook kunnen veel studenten hun studies niet voortzetten, omdat ze Gaza niet mogen verlaten. Vele patiënten sterven omdat ze niet konden getransfereerd worden naar andere ziekenhuizen. Zeker 160 families leven in tentenkampen omdat hun huizen werden vernield. Vooral in de winter is het hier erg koud en zijn die families erg kwetsbaar.

Welke projecten heeft Handicap International in Gaza?
Veel NGO’s hebben lessen getrokken uit de crisis van december 2008. Ze zijn veel beter voorbereid indien het geweld weer zou losbarsten. Dat geldt ook voor Handicap International.
Wij blijven onze acties voor mensen met een handicap voortzetten in verschillende wijken van de Gazastrook. We helpen vooral zij die in financiële moeilijkheden zitten en het contact met de maatschappij zijn verloren. De organisatie komt op voor hun rechten en steunt campagnes die de bevolking moeten sensibiliseren.
Handicap International geeft advies die de dagdagelijkse situatie van mensen met een handicap moet verbeteren, heeft een lijst verspreid met de centra die aangepaste hulp bieden en verdeelt hulpstukken (zoals rolstoelen, krukken, aangepaste matrassen…).
De organisatie geeft ook ergotherapeutische trainingen aan mensen die iemand met een handicap in de familie hebben. Het doel hiervan is duidelijk: ervoor zorgen dat die mensen hun autonomie terugwinnen.

Zijn er ook nieuwe activiteiten?
We leren een twintigtal mensen met een handicap hoe ze hun eigen handeltje kunnen opstarten. Handicap International wil aantonen dat mensen met een handicap ook creatief kunnen zijn en autonoom kunnen werken als ze maar genoeg aangemoedigd en gesteund worden.
De cursisten hebben onlangs projecten gepresenteerd die haalbaar en leefbaar zijn. De een wil een winkeltje met accessoires openen, de ander een kruidenierswinkel, nog een ander een internetcafé. Op het einde van de opleiding krijgen de twaalf beste projecten 3.000 euro financiële steun zodat de mooie plannen realiteit kunnen worden.

BRON:
Handicap International

Deel dit artikel