Gezinnen geven signaal aan supermarkten: wij zijn meer dan ons kassaticket!

meerdanmijnkassaticket-foto-11be

In tijden van voedselschandalen wordt vaak naar de consumenten gewezen als schuldigen. Omdat zij jacht maken op lage prijzen, wordt de prijsdruk zo groot dat ongelukken onvermijdelijk zijn. Toch zijn consumenten meer dan wat je van hun kassaticket kan afleiden. Dat stellen 6 organisaties met de actie 'ik ben meer dan mijn kassaticket'. 

"Tuurlijk willen mensen niet te veel betalen", zegt Jelle Goossens van Rikolto (vroeger Vredeseilanden). "Maar ze willen ook geen boeren doen lijden, of het milieu kapotmaken. We zijn ervan overtuigd dat de overdonderende meerderheid gewoon wil dat het verhaal achter hun eten klopt, en daar een correcte prijs voor wil betalen. Dat signaal willen we overbrengen."

Daarom slaan Rikolto (Vredeseilanden), Fairtrade Belgium, KVLV,  Femma, Gezinsbond en Test Aankoop de handen in elkaar met Maison Slash, een online magazine voor ouders .

De stem van gezinnen

"We willen een dialoog opstarten tussen consumenten en supermarkten", legt Ingrid Renders van Maison Slash uit. "Enerzijds laten we consumenten aan het woord. Gewone gezinnen die twijfelen over de keuzes die ze elke dag maken. Anderzijds geven we supermarkten de kans om te tonen hoe ze vandaag al werken aan meer duurzaamheid, maar evengoed om te vertellen welke dilemma's en obstakels ze daarbij tegenkomen."

Een jaar lang

Doorheen het jaar komen verschillende thema's aan bod. Op dit moment staat het thema vlees centraal.

"Beste supermarkt, wil jij mij helpen om overwogen keuzes te maken als ik volgende keer op zoek ga naar een lekker stukje vlees?" vraagt Magaly Van Cutsem, mama en onderneemster. "Het zou heerlijk zijn om zonder schuldgevoel te kunnen genieten. Vraag een eerlijke laagste prijs voor een stuk vlees. En manipuleer mij gerust naar minder vlees. Er zijn zoveel mogelijkheden. Ik zou het alvast enorm appreciëren."

De antwoorden van supermarkten en de reacties van Pieter Verhelst (Boerenbond) en Tobias Leenaert (mede-oprichter van EVA vzw) vind je op meerdanmijnkassaticket.be.

Iedereen verantwoordelijk

"Het is te makkelijk om de supermarkten weg te zetten als de grote boeman. En het is te makkelijk om enkel te wijzen naar de consument", besluit Jelle Goossens. "We zijn ervan overtuigd dat de tijd rijp is voor supermarkten om hun klanten op een nieuwe manier te betrekken bij hun beleid. Het is een kans om op een geloofwaardige manier prioriteiten te stellen op het vlak van duurzaamheid en daarover verantwoording af te leggen."

Ben jij ook meer dan je kassaticket? Laat het weten

Rikolto (Vredeseilanden) DOOR:

Ben jij ook meer dan je kassaticket? Laat het weten 

Deel dit artikel