Global divestment day: actiedag voor een fossielvrije wereld

De internationale milieu- en ngo-beweging heeft 13 en 14 februari uitgeroepen tot 'Global Divestment Day'. Wereldwijd worden acties georganiseerd opdat pensioenfondsen, banken, verzekeringsmaatschappijen, universiteiten en lokale gemeenten hun investeringen in fossiele industrie zouden terugtrekken.

De wereldwijde wetenschap en politiek is het erover eens dat het mondiale klimaat met niet meer dan 2 graden mag stijgen om de klimaatverandering onder controle te houden. Het Zuiden ondervindt op dit ogenblik al de desastreuze gevolgen van de stijging van de temperatuur.

De fossiele industrie is één van de grootste verantwoordelijken van CO2-uitsoot.  Bedrijven in de fossiele industrie  maken dus winst ten koste van het klimaat en de mensheid.

Met Global Divestment Day probeert de internationale milieu- en ngowereld, de publieke instellingen ertoe aan te zetten om hun geld uit deze industrie terug te trekken en te 'divesteren'.

Divesteren is niet hetzelfde als desinvesteren.  Disinvesteren gaat om het verkopen van aandelen omwille van financiele redenen. Bij  ‘divesteren’ gaat het om een moreel overwogen keuze om bepaalde investeringen niet te doen.

Investeren in bepaalde fondsen of bedrijven kan een grote impact hebben op de maatschappij, dus door te divesteren kun je ook een duidelijk maatschappelijk geluid laten horen.

Deze opinie werd ondertekend door:

Noé Lecocq, Inter-Environnement Wallonie.
Brigitte Gloire, Oxfam.
Bernard Bayot, Financité.
Antoinette Brouyaux, Associations 21.
Mathias Bienstman, Bond Beter Leefmilieu.
Véronique Rigot, CNCD-11.11.11.
Bogdan Vanden Berghe, 11.11.11
Joeri Thijs, Greenpeace
Sofie Defour, Climate Express

 

Deel dit artikel