Goed licht

Layla nadat ze uit de modder komt.
Volgens Layla is het licht in Cambodja rond half vijf 's avonds ideaal voor foto's. En wat doet een fotograaf als ze een mooi tafereel ziet in een beekje naast het kantoor van Handicap International? Juist, met fototoestel in de aanslag richting beekje gaan om het beeld vast te leggen. Hoewel Nou, de verantwoordelijke van het Happy Child Project in Siem Reap, haar had gewaarschuwd, zie ik Layla even later staan ... tot aan de knieƫn in de modder, op zoek naar haar schoenen.

In het dorpje Rasat Bakong ontmoeten we een familie met vier dochters. Terwijl Layla en de drie oudste meisjes in de hete middagzon voor wat foto's het dorp intrekken, interview ik de moeder. Twee van haar dochters hebben een handicap. Rithy, de projectmanager, vertelt me dat ze een erfelijke afwijking hebben aan de knie, waardoor hun beentjes en voeten naar buiten staan.

Het jongste dochtertje zit nu in het gips. Na die behandeling zou ze weer normaal moeten kunnen stappen. En als de gipsbehandeling niet lukt, moet ze een operatie ondergaan. Het meisje zal hoe dan ook oefeningen moeten doen. Een medewerker van het Happy Child project heeft de familie al in contact gebracht met het fysieke revalidatiecentrum.

Nog geen naam

In een hut in het dorpje Cham Bork liggen twee kindjes te slapen. Een van hen is een baby van vijf dagen oud dat nog geen naam heeft. Onder de hut, waar de moeder en de kinderen slapen, ligt een smeulende boomstam. Het is een traditioneel gebruik om de moeder sterkte te geven. Enkele dagen geleden vertelde een vrijwilligster van Handicap International, die vroeger vroedvrouw was, dat ze de mensen afraadt om dat te doen. De rook is ongezond.

Naast de moeder ligt nog een kind te slapen. Na de geboorte werd het meisje blind door een oogziekte. Rithy vertelt dat Handicap International ervoor zal zorgen dat het meisje naar een school voor blinden kan.

Veel bijgeleerd

Handicap International organiseert op dit moment een driedaagse voor verantwoordelijken en vroedvrouwen van twaalf gezondheidscentra in de provincie Siem Reap. Elk jaar is er zo'n opleiding. De opleiding gaat over handicaps, de oorzaken van handicaps, signalen, vroege opsporing en behandeling enzovoort.

Het hoofd van een van de gezondheidscentra, die al voor de derde keer de opleiding volgt, zegt duidelijk dat hij vroeger niets wist over handicaps. Dankzij het Happy Child project heeft hij veel bijgeleerd over de ontwikkeling van een kind en handicaps.

Wat later in het fysieke revalidatiecentrum in Siem Reap zien we een meisje met hersenverlamming. Vanmiddag weet de moeder of het kind ooit zal kunnen rechtstaan. Medewerkers van het plaatselijke gezondheidscentrum zijn naar de mama thuis gegaan en hebben de hulp ingeschakeld van Handicap International. Daardoor is het meisje eindelijk in het revalidatiecentrum. Ze heeft een stralende lach. Weer een goeie foto voor Layla. Misschien eentje voor de fototentoonstelling 'Welcome to Life'?BRON:
Handicap International
Handicap Int. DOOR:

Deel dit artikel