Goudkoorts in Latijns-Amerika

De prijs van edelmetalen zit volop in de lift. Dat heeft te maken met een labiele wereldeconomie, maar ook met de stijgende welvaart in China en India. Daar waar het goud gedolven wordt, is de koorts van een heel andere aard, want de multinationale bedrijven die het waardevolle metaal naar boven halen, nemen het niet zo nauw met mensenrechten of milieu. Een stand van zaken door Alma De Walsche.

> Voor één ons goud is maar liefst 30 ton erts nodig. De techniek verslindt miljoenen liters water en put zo kostbare reservoirs uit, die decennia nodig hebben om weer op peil te komen. Het van cyanide doordrongen slib is uiterst giftig. Het gevaar bestaat steeds dat cyanideresten doorsijpelen tot de diepere lagen in de bodem en daar het water besmetten of dat ze in de loop van de jaren door erosie weer vrij komen.

> In de provincie Huancabamba, Peru, heeft Newmont meer dan 30.000 ha in concessie, en Buenaventura nog eens 16.000 ha, samen 80 procent van de provincie. De kans dat de mijnbouw er tegengehouden kan worden, is heel klein.

 

Deel dit artikel