Haïti, 6 maanden later

Dankzij een erg genereuze reactie van het publiek kwam de hulp aan de bevolking in Haïti snel op gang. Maar de schade was enorm. De hulpverlening en de wederopbouw blijven een uitdaging op de lange termijn.

Het profiel van Haïti vóór de aardbeving was er een van overbevolking in en rond de steden, diepe armoede en grote sociale ongelijkheid. De natuurramp trof een land dat er al bijzonder slecht aan toe was. 2 miljoen mensen in het getroffen gebied overleven nu op een zeer beperkte oppervlakte, terwijl een kleine minderheid bijna al de grond bezit.

De helft van de bevolking is afhankelijk van voedselhulp, de meerderheid is werkloos en de toegang tot basisvoorzieningen zoals onderwijs, gezondheidszorg, vervoer en sanitair is uiterst beperkt. Er zal ook de komende tijd heel veel steun nodig blijven van de internationale gemeenschap. Dankzij de milde giften van het publiek kon er snel een hulpactie op gang komen, maar die moet zeker worden voortgezet om de bevolking van Haïti uitzicht te bieden op een betere toekomst. En er is voldoende tijd nodig zodat de overheid sterker wordt om samen met de sociale organisaties het land weer volledig op te bouwen.

BRON:
Oxfam Solidariteit

Deel dit artikel