Haïti: twee jaar na de aardbeving

Enkele slachtoffers van de aardbeving.

De aardbeving die Haïti op 12 januari 2010 trof, kostte honderdduizenden mensenlevens en vernietigde een groot deel van de vitale infrastructuur in een land dat toch al één van de armste ter wereld was (het land neemt in de menselijke ontwikkelingsindex van 169 landen de 145e plaats in). Nog altijd is een groot aantal mensen afhankelijk van humanitaire hulp en ruim 500.000 mensen wachten nog steeds op een nieuwe woning.

Vlak na de aardbeving en tijdens ons eerste interventiejaar bestond de uitdaging voor onze organisatie en alle humanitaire organisaties er vooral in om snel genoeg voldoende middelen in te zetten om aan de immense behoeften van de bevolking tegemoet te komen.

 In 2011 kwam onze organisatie voor een nieuwe uitdaging te staan: ervoor zorgen dat de ingezette middelen niet met de humanitaire organisaties het land verlaten, dat de Haïtianen in de toekomst beter beschermd zijn tegen natuur- en gezondheidsrampen, en dat zij zowel in dagelijkse als in noodsituaties beter op kunnen komen voor kwetsbare groepen zoals personen met een handicap.

Voor het jaar 2012 draaien de doelstellingen van de organisatie rond twee zwaartepunten. Allereerst wil zij er zeker van zijn dat de noodoperaties tot een goed einde zijn gebracht – wat betekent dat waarschijnlijk nog zo'n 500 tijdelijke woningen gebouwd moeten worden voor die personen die het kwetsbaarst zijn en die nog geen onderdak hebben gekregen. Vervolgens moeten de capaciteiten van de Haïtianen zodanig versterkt worden dat zij zelf kunnen opkomen voor de integratie van personen met een handicap en zelf structuren kunnen opzetten om de menselijke impact van mogelijke toekomstige natuurrampen op het eiland tot een minimum te beperken.
 

BRON:
Handicap International

Deel dit artikel