Handi’stARTS

breakdance Twee jonge vrouwen doen een Laotiaanse dans Phonsavan draat het t-shirt van de Ban Advocates Phonsavan is aan het stretchenPhonsavan heeft zijn handen en zijn zicht verloren, maar hij danst nog steeds!
De Lao Ban Fai repeteren. Phonsavan en de andere dansers leggen veel moed aan de dag. Hun doel: al dansend plezier maken, maar ook werken aan de inclusie van mensen met een handicap en mensen sensibiliseren over de gevaren van niet-ontploft oorlogstuig.

Wat kan kunst betekenen voor mensen die het om verschillende redenen moeilijk hebben om hun plaats te vinden in de maatschappij? Vanuit die gedachte hebben Catherine Demonty en Thibault Lezy verschillende organisaties ontmoet die creatieve en artistieke activiteiten leiden voor een kwetsbaar publiek. Die organisaties doen dat in België, Oost-Europa, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika in het kader van het project Handi’stARTS.

Via onder meer een blog, workshops en een fototentoonstelling laat het project toe met verschillende vormen van kunst kennis te maken en draagt het bij tot sociale integratie. Handi’stARTS werkt ook aan een interculturele dialoog, omdat het rekening moet houden met de context en de realiteit van elk verschillend land.

Dankzij Handicap International hebben Catherine en Thibault het gemeenschapscentrum Huiling bezocht in China en de Vereniging Lao Bang Fai van Vientiane in Laos.

In Huiling hebben ze zich verdiept in de workshops Three Primary Colors. Mensen met een mentale handicap of met autisme doen er aan kalligrafie, tekenen, schilderen, muziek en improvisatie. Door mee te doen aan verschillende socioculturele evenementen, krijgen ze zelfvertrouwen. Huiling hoopt dat er meer dergelijke activiteiten zullen komen, in een maatschappij waar een handicap nog vaak gelijkstaat met verwerping...

Catherine en Thibault hebben in Vientiane repetities gevolgd van de gemengde dansgroep « NETz ». Handicap International heeft indertijd de voorzet gegeven om die groep op te richten binnen de vereniging Lao Bang Fai. De doelstelling van die jongeren? De blik van de maatschappij op handicaps veranderen, maar ook en vooral samen plezier maken en dansen. De optredens van « NETz » tonen dat een handicap geen hindernis hoeft te zijn om te dansen.

Phonsavan, een van de leden, toont de toeschouwers bij elk optreden hoeveel moed hij wel niet heeft. Die jongeman heeft twee jaar geleden zijn zicht en zijn handen verloren door een niet-ontplofte bom op te rapen. Vandaag is hij een van de “Ban Advocates”, de groep ambassadeurs van de campagne tegen clustermunitie. In samenwerking met Handicap International en de Franse ambassade, schaart “NETz” zich eveneens achter die campagne met een dansspektakel die de mensen sensibiliseert over de gevaren van niet-ontploft oorlogstuig in Laos. In een context waarbinnen mensen zich niet bewust zijn van de gevaren en in armoede leven, gaan mensen – en vooral kinderen – helaas nog vaak op zoek naar dergelijke explosieven. Door het metaal te verkopen, hopen ze immers aan een extra inkomen te geraken.

adres van de blog: http://handistarts.wordpress.comBRON:
Handicap International
Handicap Int. DOOR:

Deel dit artikel