Hebben 2 miljard arme mensen geen recht op gezondheidszorg?

De EU vindt de belangen van de grote farmaceutische bedrijven belangrijker dan de gezondheid van de 2 miljard mensen in de wereld die geen toegang hebben tot basisgeneesmiddelen. De EU schendt het recht op gezondheidszorg van iedereen. En bovendien respecteert zij de akkoorden van de WTO niet.

Het rapport “Trading Away Access to Medicines – How the European Union’s trade agenda has taken a wrong turn” van Oxfam en Health Action International (Europe) valt samen met het recente nieuws dat India en Brazilië een klacht bij de WTO hebben ingediend tegen de Europese Commissie nadat Nederland geneesmiddelen tegen onder andere HIV in beslag had genomen.

Die medicijnen waren via Europa onderweg van India naar Brazilië, Colombia en Nigeria. In het rapport staat te lezen dat sinds eind 2008, Duitsland en Nederland in totaal al 19 zendingen van generische medicijnen bestemd voor ontwikkelingslanden onderschept hebben, hoewel deze zendingen legaal plaatsvonden onder de regels van de Wereldhandelsorganisatie.
BRON:
Oxfam Solidariteit

Deel dit artikel