Het andere Siem Reap

Foto's Layla Aerts

Nou staat ons op te wachten in het bureau van Handicap International in Siem Reap. In die provincie is hij verantwoordelijke voor het Happy Child project. Zijn vrouw Mala werkt er ook. Nou en Mala hebben al een kindje van een jaar oud en nu is Mala opnieuw zwanger.

In Kchass gaan we naar het gezondheidscentrum. Dit keer zijn er veel zwangere vrouwen en vrouwen met jonge kinderen. Tussen 7.30 u en 11 u komen de mensen uit de dorpen dan ook naar het centrum. Ze worden geholpen door een verpleger of verpleegster en kunnen er medicijnen krijgen. Ze moeten maar een deeltje betalen. De overheid betaalt de rest. En de allerarmsten hebben een speciale kaart waardoor ze gratis worden verzorgd.

Over de middag gaan Layla en ik naar de overdekte markt van Sotnikum. Het lijkt alsof de Cambodjanen daar niet veel toeristen zien. De geur aan de kraampjes met eten is soms niet te harden. We zien een varkenskop, een soort mengsel van vis en ei, levende vissen in een bak zonder water ... Maar er zijn ook kraampjes met leuke kleren en kapsters die graag op de foto willen.

Daarna worden we naar enkele dorpjes gebracht. We ontmoeten er een traditionele vroedvrouw die nu vrijwilligster is en de twee zwangere nichtjes van de vroedvrouw. Een van de nichtjes zal in het ziekenhuis moeten bevallen, de baby is zwak.

Een andere vrijwilligster komt er ook bij, samen met haar dochtertje. Wat een vrolijk kind! Ze lacht de hele tijd. Nou vertaalt wat het meisje ons zegt en blijkbaar is ze heel blij dat zo'n lieve en mooie mensen op bezoek komen. En uiteraard zijn Layla en ik blij om zoiets uit de mond van een leuk kind te horen!BRON:
Handicap International
Handicap Int. DOOR:

Deel dit artikel