Hoe zal Europa zijn relaties met Israel verderzetten?

Met het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas kijkt de internationale gemeenschap aan tegen een gigantische taak van heropbouw. Belgische ngo's dringen aan bij de EU dat er niet gewoon teruggekeerd wordt naar de situatie van vóór 27 december 2008.

Een broos staakt-het-vuren stelde een voorlopig einde aan het gewapend conflict tussen Israël en Hamas. De schendingen van het internationaal humanitair recht door beide partijen, de meer dan 1.300 doden en 5.000 gewonden, de catastrofale humanitaire situatie in de Gazastrook, de weigering van beide zijden om elkaar als gesprekspartner te erkennen, dat alles toont aan dat het conflict allerminst beëindigd is.

De internationale gemeenschap kijkt aan tegen gigantische taken zoals de heropbouw van het gebied, maar vooral het lenigen van de basisnoden van de bevolking.

Als internationale en Belgische ngo’s zijn wij verontrust over de signalen die de Europese Unie naar Israël zendt. We pleiten er bij minister voor Buitenlandse Zaken De Gucht voor om een stap vooruit te zetten, de ernst van de zaak te overzien en onze aanbevelingen mee te nemen naar de Raad voor Algemene Zaken en Extern Beleid.

We moeten ervoor zorgen dat we niet gewoon terugkeren naar de situatie vóór de oorlog op 27 december 2008 begon.


Deel dit artikel