Hoge voedselprijzen veroorzaken huiselijk geweld


oxfam squeeze rapport[Foto credit: Gates Foundation via photopin cc ]

Hoge en instabiele voedselprijzen dwingen meer mensen in gevaarlijke beroepen. Ook leiden ze tot een stijging van huiselijk geweld, alcohol- en drugsmisbruik. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Oxfam en het Institute of Development Studies (IDS).
Het rapport Squeezed laat zien dat lonen geen gelijke trend houden met de voedselprijsstijgingen van de afgelopen 5 jaar. Doordat de arbeidsmarkt sterk verandert, verlaten mensen de landbouwsector. Zij kiezen voor beter betaalde, riskantere beroepen. Zoals de goudwinning in Burkina Faso, vissen in junglegebieden in Bangladesh of zelfs prostitutie in Kenia en Zambia.

 

 

Inkomen gaat op aan eten

Gezinsbudgetten gaan steeds vaker op aan eten. Thierry Kesteloot, beleidsverantwoordelijke voedsel en landbouw van Oxfam-Solidariteit: 'Wereldwijd worden vooral de allerarmsten getroffen door hoge en instabiele voedselprijzen. Zij geven tot 80% van hun inkomsten uit aan voedsel.'  Om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen, slaan mensen vaak maaltijden over. Of zij kopen goedkoper eten van mindere kwaliteit of eten soms verontreinigd voedsel. Toenemende spanningen in het gezin leiden tot meer huiselijk geweld, alcohol- en drugsgebruik doordat veel mannen de grootste moeite hebben om hun traditionele rol als kostwinnaar te vervullen.

 

Oplossingen voedselzekerheid

Oxfam en Institute of Development Studies (IDS) stellen in het rapport Squeezed dat voedselreserves beter beheerd moeten worden. De internationale graanmarkt moet beter worden gereguleerd. Ook moet het werk in de landbouw aantrekkelijker worden gemaakt.Meer info:
Oxfam-Solidariteit DOOR:

Deel dit artikel