Hulpverlening in Gaza

Het Rode Kruis maakt zich zorgen over burgers die worden getroffen door de aanhoudende vijandelijkheden tussen Gaza en Israël. De organisatie volgt de situatie op de voet en heeft regelmatig contact met zowel autoriteiten in Israël als Gaza.

Vrijwilligers van de Palestijnse Rode Halve Maan en de Magen David Adom, zusterverenigingen van Rode Kruis-Vlaanderen, werken de klok rond om de slachtoffers van het geweld te behandelen en te evacueren naar ziekenhuizen. De afgelopen dagen heeft het Rode Kruis ook medicijnen, infusen en verbanden geleverd aan ziekenhuizen en ambulances in de Gazastrook.

 

Aanhoudende bombardementen

De Palestijnse Rode Halve Maan biedt hulp in de Gazastrook sinds het begin van de militaire operatie. Meer dan 200 vrijwilligers en medewerkers leveren non-stop medische bijstand aan de slachtoffers in de Gazastrook.

Op 17 november waren 24 van de 41 doden en 216 van de 379 gewonden geëvacueerd, verzorgd en naar ziekenhuizen gebracht. Het Rode Kruis overlegt met alle partijen in de Gazastrook en Westelijke Jordaanoever om de medische behoeften van de lokale ziekenhuizen veilig te stellen.

Younis Al Khateeb, hoofd van de Palestijnse Rode Halve Maan, zegt dat de aanhoudende bombardementen het de hulpverleners moeilijk maakt om families te bereiken die hun huizen verloren. "Onze kantoren in Jabalya en Deir Al-Balah en het Al-Quds ziekenhuis zijn beschadigd door de aanvallen. Vijf Rode Halve Maanmedewerkers zijn gewond door het rondvliegende puin."


Volg de hulpverlening van het Rode Kruis in Israël en Gaza op de voet via www.icrc.org of www.ifrc.org


Deel dit artikel