Impasse in het verkiezingsproces in Burundi vormt een bedreiging voor de vrede !

 Op 24 mei vonden er gemeenteraadsverkiezingen plaats in Burundi, die werden beschouwd als grote test voor presidentsverkiezingen die op 28 juni worden gehouden. 11.11.11 en andere leden van van het Europese ngo-netwerk voor Centraal-Afrika 'Eurac' namen deel aan de observatie die onze lokale partner COSOME (Coalition de la Société Civile pour le Monitoring  Electorale) organiseerde.

Hoewel er een aantal duidelijke onvolmaaktheden waren, hebben de internationale en nationale observatiemissies op de dag van de verkiezingen zelf geen grootschalige onregelmatigheden vastgesteld. Ook de campagneperiode verliep relatief rustig. De pre-electorale periode echter, die al heel vroeg werd ingezet, werd gekenmerkt door spanningen en wantrouwen.

De partij die de laatste 5 jaar aan de macht was, het CNDD FDD van president Nkurunziza is als duidelijke overwinnaar van de gemeentelijke verkiezingen uit de bus gekomen.
De oppositiepartijen, waaronder de laatste rebellenbeweging FNL, hebben onmiddellijk het resultaat verworpen. Volgens hen is er sprake van massale fraude en onregelmatigheden. Nadat niet werd tegemoetgekomen aan hun eisen om de resultaten te annuleren, de onafhankelijke nationale kiescommissie te ontbinden en de gemeenteverkiezingen opnieuw te organiseren, hebben FNL, MSD, Frodebu, UPD, CNDD en UPRONA zich teruggetrokken uit het verdere proces.

Terwijl ondertussen de campagne voor de presidentsverkiezingen is begonnen, met slechts 1 kandidaat, Pierre Nkurunziza voor zijn  eigen opvolging,  is er een verbod uitgevaardigd voor de andere politieke partijen om campagne te voeren. De dialoog tussen de verschillende betrokken partijen lijkt voorlopig zoek.

Erg verontrustend is dat die politieke spanningen zich ondertussen ook vertalen in geweld.
Met regelmaat van de klok werden de afgelopen dagen in Bujumbura en op verschillende andere plaatsen in het land granaten gegooid, in sommige gevallen tegen doelwitten gelieerd aan het CNDD-FDD. Ook werd op verschillende plekken brand gesticht in lokale partijgebouwen van het CNDD-FDD. Geruchten over de nakende arrestatie van FNL leider Agathon Rwasa brachten afgelopen dinsdag en woensdag honderden FNL aanhangers op de been die door de politie met traangas en schoten in de lucht werden verdreven.
Tot nu toe stellen we vast dat het overgrote deel van de Burundezen het hoofd koel houdt en geen zin heeft in een terugkeer naar het geweld. Maar het is duidelijk dat hoe langer de huidige impasse duurt, hoe groter de kans wordt dat dit verder ontaard in een crisis.

11.11.11 maakt zich zorgen over de huidige situatie. Er is nu dringend nood aan een dialoog, desnoods met internationale bemiddeling,  die alle betrokken politieke partijen en de kiescommissie rond de tafel brengt om naar oplossingen te zoeken die antwoord kunnen bieden aan een aantal frustraties en die het verkiezingsproces terug op de rails kunnen krijgen in een serene en veilige sfeer.

Tomas Van Acker, Beleidsmedewerker Centraal-Afrika

Deel dit artikel