In Zuid-Somalië blijven hongersdoden vallen

In Zuid-Somalië wordt de hongersnood alsmaar erger. Gisteren hebben de Verenigde Naties verklaard dat een deel van Midden Shabeele, Afgooye en de regio's rond Mogadiscio ook zijn getroffen. Dat viel te verwachten, nu er in het regenseizoen geen regen is gevallen. De hongersnood is dus nog lang niet overwonnen.

In Somaliland zijn de eerste families gestrand. Het zijn er minstens 276. Ook in Dadaab zijn er steeds meer vluchtelingen. In juni kwamen er 30.000 mensen bij, in juli 40.000. Verder is er een alarmerende stijging van het aantal ondervoede kinderen.

In Zuid-Somalië wordt de hongersnood alsmaar erger. Gisteren hebben de Verenigde Naties verklaard dat een deel van Midden Shabeele, Afgooye en de regio's rond Mogadiscio ook zijn getroffen. Dat viel te verwachten, nu er in het regenseizoen geen regen is gevallen. De hongersnood is dus nog lang niet overwonnen. In Somaliland zijn de eerste families gestrand. Het zijn er minstens 276. Ook in Dadaab zijn er steeds meer vluchtelingen. In juni kwamen er 30.000 mensen bij, in juli 40.000. Verder is er een alarmerende stijging van het aantal ondervoede kinderen.

Het medisch materiaal dat we voorhanden hebben, volstaat niet. Dat is zeker zo voor de apparatuur die kinderlevens kan redden. De agentschappen van de Verenigde Naties zouden op dit moment slechts 23 % van de nodige fondsen hebben om tot eind dit jaar medische verzorging te voorzien.

Het goede nieuws is dat we intussen de eerste fondsen hebben gekregen om onze hulp in Dadaab uit te breiden. Bestellingen voor loophulpmiddelen zijn opgestuurd, we hebben vacatures gepubliceerd in Kenia, nieuwe mensen komen ons team versterken en de mobiele teams gaan binnenkort aan het werk. Na twee weken zullen we mensen zoals Farah, die tot in Dadaab is geraakt, beter kunnen helpen.

Ik heb mensen uit Somaliland ontmoet die Zuid-Somaliërs steunen. Dahabshiil, een geldtransportbedrijf uit Somaliland, heeft bijvoorbeeld 100.000 dollar gegeven. De baas van het bedrijf heeft bovendien al zijn personeelsleden opgeroepen om giften te doen. Op dit moment is het hier Ramadan. Dat is traditioneel de periode waarin mensen vrijgevig zijn. Het is een beetje zoals kerst in christelijke samenlevingen. Gewoonlijk geven mensen tijdens de Ramadan 1 % van hun inkomen aan de armen. Ik hoop dat dat het gat van de overige 56 % voor het VN-programma "Fight against hunger" zal helpen opvullen.BRON:
Handicap International

Deel dit artikel