Indonesische rechtbank zet ING voor schut

Het arrest van een administratieve rechtbank in Bandung heeft de Nederlandse bank ING flink voor schut gezet. De rechter heeft namelijk een belangrijke milieuvergunning voor de uitbreiding van de steenkoolcentrale in Cirebon ongeldig verklaard. ING is één van de co-financiers van deze omstreden centrale.

Enkele uren voor de uitspraak meldde de financiële pers dat een consortium aan banken een akkoord had getekend voor de financiering van de uitbreiding van de centrale voor een bedrag van 1,74 miljard dollar. Het consortium bestaat uit o.a. de Japanse ontwikkelingsbank JBIC, de Koreaanse exportkredietbank Exim en ook commerciële banken zoals ING.

Tegenstijdig met beleid

De geplande financiering door ING gaat in tegen haar eigen beleid, want naar aanleiding van de klimaattop in Parijs in november 2015 besloot de bank geen nieuwe steenkoolcentrales meer te financieren. Volgens de bank was ze "contractueel verplicht om de tweede fase van het project te financieren". Nochtans heeft het Franse Crédit Agricole zich wel teruggetrokken. Crédit Agricole was ook betrokken bij de financiering van de eerste centrale en werd genoemd in het financieringsplan van de uitbreiding. Maar in het persbericht werd Crédit Agricole niet meer vermeld.

Lokaal verzet

In december 2016 diende een coalitie van lokale organisaties met steun van 11.11.11-partner WALHI klacht in bij de rechtbank in Bandung in West-Java. Volgens hen laat het bestemmingsplan een beperkte uitbreiding toe, maar helemaal niet in de wijk Mundu, want dat is ingekleurd als gebied voor lokale bedrijfjes. De rechter heeft dit nu bevestigd.

Tijdens een terreinbezoek konden we zelf vaststellen dat de lokale economie veel schade ondervindt van de centrale. Duizenden mensen werden immers afgesneden van de kustlijn, die hen heel wat inkomsten opleverde. De lokale overheid gaat in beroep tegen de uitspraak, maar WALHI beschikt nog over andere troeven. Er loopt namelijk nog een tweede klacht. In het milieueffectenrapport is immers geen onderzoek verricht naar de gezondheidsimpact op de lokale bevolking. Daarover werd nog geen uitspraak gedaan. Wordt dus vervolgd.

11.11.11 steunt de oproep van WALHI aan de betrokken banken om hun steun aan het project in te trekken. "We hebben hen geïnformeerd over onze juridische stappen, maar het is tekenend dat ze net voor de uitspraak toch contracten tekenen" zegt Wahyu Widianto, van WALHI West-Java. "Blijkbaar denken de banken dat ze boven de wet staan".

Divestment

Er zijn anno 2017 anders menselijke, ecologische en economische argumenten genoeg om niet meer te investeren in steenkoolcentrales. De klimaatdoelstellingen die zijn afgesproken in Parijs laten geen nieuwe steenkoolcentrales meer toe. De voorziene levensduur van de bestaande centrales tilt ons al boven de 1.5 °C-doelstelling. De waarde van bedrijven die nog in fossiele brandstoffen investeren wordt dan ook zwaar overschat, en zo ontstaat een financiële 'carbon bubble'.

zet je bank op de juiste routeDe Klimaatcoalitie lanceerde vorige week een campagne waarin ze de Belgische grootbanken vraagt om alle investeringen uit fossiele brandstoffen af te bouwen.

Iedereen kan via de website www.bankroute.be zijn of haar bank aanschrijven met die vraag. De campagne maakt deel uit van de wereldwijde divestment-beweging. Vandaag, 5 mei, begint de Global Divestment Week. Over heel de wereld vragen acties aandacht voor het probleem van de voortdurende investeringen in fossiele brandstoffen.

Kris Vanslambrouck
Inhoudelijk medewerker partnerwerking Azië

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels