"Inheemse landrechten staan garant voor economische ontwikkeling"

inheemse volken

Het veilig stellen van inheemse landrechten helpt niet enkel het milieu vooruit, het geeft ook een boost aan de economische ontwikkeling. Dat zegt een nieuw rapport van het World Resources Institute.

Het rapport beschrijft hoe lokale gemeenschappen hun wouden duurzaam kunnen beheren en economische groei kunnen verwerven doordat hen eigendomsrechten voor land worden toegekend.

Hout voor Fender-gitaren

Onder meer in Guatemala zijn er voorbeelden van inheemse bevolkingsgroepen die succesvol een duurzaam inkomen halen uit de bossen die ze beschouwen als een hernieuwbare bron.

"Inheemse groepen exporteren producten uit het woud zoals voedzame bessen, die erg populair zijn in Korea en Japan", zegt Juan Carlos Jintiach van de koepel Inheemse Organisaties van de Amazone (COICA). "Hun bosbeheer heeft er ook voor gezorgd dat het hout vandaag gegeerd is bij gitaarbouwers zoals Gibson en Fender."

In Guatemala is de industrie bij de gemeenschappen goed georganiseerd. Ze volgen een rotatiesysteem voor de houtkap en hebben een gesofisticeerde manier van bosbeheer waarbij het mogelijk is om te achterhalen van welke boom op welk stuk land je product afkomstig is.

"De inkomsten worden gebruikt voor lokale ontwikkeling, gezondheidszorg en onderwijs. Daar komt de economische impact dus in beeld", zegt Jintiach.

Vaker arm

Wereldwijd zijn er 370 miljoen inheemse mensen. Zij hebben slechts beperkte eigendomsrechten op hun land en leven veel vaker in armoede dan niet-inheemsen.

Volgens cijfers van de Wereldbank maken inheemsen 5 procent uit van de totale wereldbevolking terwijl ze wel 15 procent uitmaken van de allerarmsten op aarde.

Daarom, zo zegt het rapport, is inclusieve economische groei een belangrijke stap in de strijd tegen de armoede en hierin spelen landrechten een heel belangrijke rol.

Klimaatvoordelen

"Maar ook voor het klimaat blijken landrechten erg belangrijk, en dat wordt zelfs door klimaatexperts onderschat", zei Dan Zarin, programmadirecteur van Climate and Land Use Alliance bij de lancering van het rapport.

"Naast de oceanen zijn er geen andere CO2-opvang- en opslagtechnologieën die even kostenefficiënt zijn dan bossen", zegt Zarin.

Volgens het rapport is ontbossing op legaal toegekende inheemse gronden ook twee tot drie keer lager. Nochtans blijken overheden nog al te vaak de inheemse groepen te vergeten en de beheerrechten van land over te laten aan grote multinationals.

Volgens cijfers in het rapport hebben inheemse bevolkingsgroepen slechts 10 procent van de grond waarop ze leven en werken in eigen beheer.

"Als overheden de meetbare voordelen van meer landrechten voor inheemsen in acht zouden nemen, zou het voor hen zelfs een relatief goedkope oplossing zijn", stelt het rapport. "Het veiligstellen van landrechten in wouden levert het ecosysteem in Bolivia, Brazilië en Colombia de komende twintig jaar tussen 679 en 1530 miljard dollar op. De kostprijs voor het veiligstellen van de landrechten wordt op slechts 1 procent van deze opbrengsten geschat."

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels