Interview met FDLR-woordvoerder Ignace Ntaka

Omdat Laforge, alias Ignace Ntaka, woordvoerder van het FDLR, al te diep in de wouden zat, konden we hem niet ontmoeten. We hadden daarom een telefonisch interview met de man: de officiële lijn van de FDLR blijft die van de onderhandelde terugkeer. De FDLR-misdaden wil hij laten onderzoeken door een internationale commissie.


Meneer Laforge, we hebben de Rwandese vluchtelingen in het woud bezocht. Die hebben het duidelijk moeilijker sinds de militaire acties tegen de FDLR. Is dat toch geen soort nederlaag?

Ja en neen. De mensen lijden maar onze strijders blijven actief en proberen die bevolking te beschermen.

De MONUC beweert dat u eigenlijk die bevolking gijzelt?
Zij vluchten sinds 1996 en wij beschermen hen sindsdien. Hoe zouden wij hen kunnen gijzelen in die eindeloze bossen? Wie terug wil, kan dat doen.

Hebben de FDLR door de militaire acties ook niet veel economische schade geleden? De winkels die u voorheen had in Nyabiondo, zijn nu gesloten, heb ik vastgesteld.
Ja, dat doet pijn. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, zijn wij niet zo actief in de mijnsector maar eerder in de handel, de landbouw en de veeteelt. Die oorlog heeft ons zeker schade berokkend. Dat belet niet dat we onze plan trekken. On se débrouille.

BRON:
MO* Magazine
Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel