IPS: 'Delhaize komt beloften rond ontbossing niet na'

Greenpeace voert een facebookactie om Delhaize aan te zetten allleen nog ontbossingsvrije palmolie te gebruiken.

greepeace delhaizecampagne

Supermarktketen Delhaize zegt ontbossing uit zijn toevoerketens te willen weren. Maar het huidige palmoliebeleid van het bedrijf wijst daar niet op, zegt milieuorganisatie Greenpeace.Delhaize heeft zich in 2010 geëngageerd om ontbossing uit zijn toevoerketens te weren. Maar op dit moment zijn er geen garanties dat producten van de huismerken van de supermarktketen niet bijdragen aan de vernietiging van het regenwoud, met name in Azië, zegt Greenpeace.

 

Palmolie


Delhaize heeft wel beloofd vanaf 2015 enkel nog palmolie gebruiken die het keurmerk draagt van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). Voor de milieuorganisatie is dat echter onvoldoende, omdat het RSPO-label ontbossing en de vernieling van veengebieden voor palmolieplantages niet uitsluit.

In november vorig jaar kwam al aan het licht dat sommige leveranciers van Delhaize palmolie aankopen bij Wilmar International, een bedrijf dat in verband wordt gebracht met onverantwoorde of zelfs illegale praktijken op het Indonesische eiland Sumatra.

Sindsdien heeft Wilmar, de grootste palmoliehandelaar ter wereld, beloofd de bossen en veengebieden in zijn concessies te beschermen. "Maar Delhaize heeft nog steeds geen beleid om elk spoor van ontbossing uit zijn toeleveringsketen te halen", zegt Greenpeace.

 

Tijger


De organisatie vraagt een "nulontbossingsbeleid" dat het gebruik van "propere" palmolie in de producten van Delhaize garandeert. Dat zou een aanzienlijke vooruitgang betekenen voor de bescherming van de bossen en de habitat van de Sumatraanse tijger.

Andere bedrijven, zoals Nestlé, Unilever en Ferrero werken al aan zo'n beleid. "Als deze drie bedrijven dat kunnen, moet het ook voor Delhaize mogelijk zijn. De bal ligt nu in hun kamp", concludeert Jonas Hulsens, verantwoordelijke van de bossencampagne bij Greenpeace België.

BRON:IPS


Meer info:

IPS DOOR:

Deel dit artikel