IPS: Kenia gaat olifantenstroperij aanpakken met duurzame jobs


Kenia gaat in samenwerking met de Verenigde Naties investeren in duurzame landbouw, ecotoerisme en natuurbeheer. Deze sectoren moeten werk gaan opleveren voor Kenianen die nu geld verdienen met het stropen van olifanten."Dit afschuwelijke fenomeen moet stoppen. Het zet aan tot corruptie, vernietigt ons natuurlijke erfgoed en daarmee levens en inkomens", zei first lady Margaret Kenyattagisteren bij de lancering van het programma tegen stroperij.

 

Het Keniaanse wildleven trekt jaarlijks meer dan een miljoen toeristen en is goed voor 12 procent van het bruto binnenlands product. De sector biedt werk aan 230.000 Kenianen. De waarde van een olifant wordt, vanwege zijn lange levensverwachting en belang voor de toeristenindustrie, geschat op een miljoen dollar.


Park Amboseli


In Kenia en de rest van Afrika is stroperij een groot probleem. Het nieuwe programma, dat Kenia uitvoert in samenwerking met het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP), richt zich op het creëren van inkomen voor mensen die wonen aan de rand van Amboseli, een natuurreservaat van 8000 vierkante kilometer dat zich uitstrekt over zowel Kenia als Tanzania.

Door te investeren in duurzame landbouw, ecotoerisme en natuurbeheer, moeten er andere inkomstenbronnen ontstaan voor stropers. Ook komen er dorpsraden die verantwoordelijk worden voor landbeheer.

De overheid werkt verder aan betere communicatie tussen boswachters, de lokale bevolking en de autoriteiten, en aan bewustwording in gebieden waar veel gestroopt wordt. Er ligt nieuwe wetgeving op tafel die de veroordeling van stropers gemakkelijker moet maken.

 

Ivoor


Olifanten worden vooral bedreigd door de handel in ivoor. De slagtanden zijn veel geld waard. Vorig jaar werden in heel Afrika ongeveer 20.000 olifanten gestroopt, blijkt uit cijfers die het secretariaat van CITES eerder deze maand naar buiten bracht. CITES is het internationale verdrag over de handel in bedreigde dier- en plantsoorten.

Na een jarenlange opwaartse trend en een piek in 2011, nam in de afgelopen jaren het illegaal doden van olifanten in Afrika weer iets af. Volgens CITES werden vorig jaar ook meer grote ladingen ivoor (van meer dan 500 kilo) onderschept voordat ze Afrika verlieten. Voor het eerst werd in Afrika meer ivoor in beslag genomen dan in Azië, een populaire bestemming voor Afrikaans ivoor. Drie Afrikaanse landen – Kenia, Tanzania en Oeganda – waren verantwoordelijk voor 85 procent van de inbeslagnames.

"Dankzij de collectieve inspanningen van velen, zien we enkele bemoedigende ontwikkelingen", zei John Scanlon, secretaris-generaal van CITES, bij de presentatie van de cijfers. "Maar de ervaring leert dat trends in de stroperij snel kunnen veranderen, vooral als de internationale misdaadwereld erbij betrokken is."BRON:IPS
IPS DOOR:

Deel dit artikel