IPS: Wereldwijd trekken minderjarigen massaal weg om te overleven

 

minderjarige vluchtelingen ips

[Een alleen reizend meisje wordt aan de Mexicaanse grens opgepakt door een Amerikaanse grenswachter. © US Border Patrol]


De laatste acht maanden zijn in de VS meer dan 52.000 alleen reizende minderjarigen opgepakt. Ook elders in de wereld zien experts steeds meer van die wanhopige jonge migranten.

 


 

Van de 52.000 alleen reizende minderjarigen die de VS dit jaar oppakte – de cijfers komen van het Washington Office on Latin America (WOLA) – zijn de meeste afkomstig uit Centraal-Amerika, vooral uit Honduras, Guatemala en El Salvador.

Niet alleen is dit een crisis zonder voorgaande, zegt Gervais Appave, adviseur van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), het kadert ook in "een wereldwijde tendens" die je overlevingsmigratie zou kunnen noemen. Het gaat om jonge mensen die have en goed achterlaten uit angst of wanhoop.

 

Naar Europa

Je ziet het niet alleen in Centraal-Amerika maar bijvoorbeeld ook in de Hoorn van Afrika, waar kinderen en jongeren naar Europa trekken, via Malta, Italië of Spanje, of in Australië, waar ze per boot uit Afghanistan, Iran en Sri Lanka arriveren.

Het Europese grensagentschap Frontex meldde al in 2009 en 2010 een stijging van het aantal niet begeleide minderjarigen dat asiel vroeg in de EU. Het aandeel van deze groep in het totale aantal migranten zonder papieren "groeit in een alarmerend tempo", zegt Frontex.

Eén enkele oorzaak voor deze wereldwijde migratie van jongeren is er niet, zegt Appave. Er is het "psychologische proces dat op gang komt wanneer een kritische massa vertrekt. Dan gaan anderen hetzelfde proberen te doen, omdat ze het zien als dé oplossing."

 

Brutale mensensmokkelaars

Er is ook "de zeer efficiënte en brutale industrie van mensensmokkelaars". In Honduras, Guatemala en El Salvador speelt die industrie bijvoorbeeld een duidelijke rol.

De laatste weken is de stroom kinderen en jongeren naar de VS verminderd, maar "de statistieken laten zien dat het fenomeen al enkele jaren aan de gang is", zegt onderzoeker Adriana Beltrán, die voor het WOLA werkt. Dat is vooral het gevolg van de toegenomen misdaad en corruptie in het land van herkomst.

De misdaad in Honduras is de laatste jaren dramatisch gestegen, zegt José Guadalupe Ruelas, directeur van de kinderrechtenorganisatie Casa Alianza-Honduras. Als kinderen en jongeren in arme wijken een ambulance zien, "dan denken ze meteen aan een moord of gewelddadige dood, niet aan een leven dat men gaat redden of een persoon die men gaat genezen."

 

Te weinig middelen

Van de 3,7 miljoen minderjarigen In Honduras gaat een miljoen niet naar school en wordt een half miljoen uitgebuit op de arbeidsmarkt. Een kwart van de tienermeisjes raakt zwanger, achtduizend kinderen leven op straat.

Het VN-Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen vraagt de landen meer aandacht te besteden aan deze groep jonge migranten. Een VS-wet uit 2008 verplicht de overheid elke zaak van een minderjarige die alleen de grens oversteekt te onderzoeken. Maar de verantwoordelijke diensten hebben te weinig middelen.

Er gaan stemmen op om de wet te hervormen maar "Washington heeft nog niet duidelijk gemaakt wat het gaat doen", zegt Ruelas. Bovendien zijn er verkiezingen in november en "wordt het thema electoraal aangepakt."

De VS helpen de Centraal-Amerikaanse landen wel maar "er gaat te veel aandacht naar de strijd tegen drugs", zegt Beltrán. De regio heeft meer middelen nodig voor preventie.

Ook de landen zelf dragen een grote verantwoordelijkheid. Hun belastingen bijvoorbeeld behoren tot de laagste van Latijns-Amerika. "Dat beperkt hun mogelijkheden om de bevolking diensten en rechten te verschaffen."

BRON:  IPS

Deel dit artikel