Ivoorkust: "Alsof ik in een spookstad was aanbeland"

Verdeling hulpkits
© Benoit Darrieux

Pauline Lizion vervoegde zich in oktober 2011 bij de teams van Handicap International in Toulepleu (Ivoorkust). Die regio is in het bijzonder getroffen door het conflict dat na de presidentsverkiezingen ontstond. "De meeste huizen werden verwoest en geplunderd, vaak afgebrand."

"Ik had de indruk dat ik in een spookstad was aanbeland", vertelt ze. Tijdens haar vijf maanden durende missie, leidde Pauline een project voor de verdeling van hulpkits, om de inwoners van Toulepleu geleidelijk toe te laten naar hun dorpen terug te keren.

"De omvang van de schade heeft me echt geraakt. Een van de eerste beelden die ik me weer voor de geest haal, is dat van het huis van een slachtoffer dat we hebben geholpen. Het huis was ompleet afgebrand, het dak tot as herleid en de muren nog steeds gemarkeerd door brandresten. De vrouw vertelde ons hoe haar echtgenoot werd vermoord, voor haar ogen verbrand, samen met de kleertjes van hun kind. Het geweld heeft een extreem niveau bereikt en is moeilijk te vatten." Momenteel woont de vrouw samen met de tweede vrouw van haar echtgenoot. Handicap International heeft beide weer op weg geholpen.

Alles verloren

"Veel Ivorianen, zoals deze vrouw, hebben tijdens de conflicten alles verloren. We steunen hen zodat ze naar hun dorpen kunnen terugkeren en hun leven weer kunnen heropbouwen. Handicap International verdeelt 2000 hulpkits en dat moet evenveel families toelaten hun huizen te herstellen, het nodige kookgerief teverzamelen en hen in staat stellen zich te wassen." De organisatie heeft daarnaast ook 1500 aanvullende kits uitgedeeld aan mensen met specifieke behoeften (personen met een beperkte mobiliteit, zwangere vrouwen, ouderen ...) met als doel het dagelijks comfort te verbeteren. Deze aanvullende kits bevatten jerrycans, wikkels, matrassen, muggennetten, platen en matten.

Tot slot heeft elk van de 31 dorpen waarin Handicap International aanwezig is werktuigen gekregen (kruiwagens, schoppen, zagen ...). "In Toulepleu voelen we dat de sfeer positief is. Iedereen zet zich vastberaden in voor de reconstructie van de regio. Geleidelijk aan zien we dat de mensen terugkeren en dat ze hun leven weer oppikken."BRON:
Handicap International
Handicap Int. DOOR:

Deel dit artikel