Jongeren kloppen een dagje voor het Zuiden

Op vrijdag 16 oktober is het ‘ZuidDag’. Duizenden leerlingen zullen die dag opnieuw de handen uit de mouwen steken voor het Zuiden. Zij werken één schooldag in een bedrijf, voor een organisatie of bij particulieren en hun loon van minstens 30 euro staan ze af aan leeftijdsgenoten in het Zuiden. Voor 2009 koos vzw ZuidDag een project van Vredeseilanden in Oeganda als partner om mee samen te werken. ‘Jonge boeren verdienen beter !’ is het thema van de vierde editie.

In juli trokken acht Vlaamse jongeren met ZuidDag naar Lira (Noord-Oeganda) om kennis te maken met de Oegandese leeftijdsgenoten en hun project. Samen ontwikkelden zij de campagnefilms en een jongerenmagazine. In oktober is het de beurt aan de Oegandese jongeren om naar België te komen.

Zij zullen hun verhaal doen in verschillende steden en scholen. Daarnaast worden filmpjes getoond, lesmaterialen ontwikkeld, blogs en fora geopend zodat jongeren van Noord en Zuid elkaars werkelijkheid beter leren kennen.

ZuidDag in Oeganda from ZuidDag on Vimeo.

De opbrengst van de ‘werkdag’ in België gaat naar het opstarten van ‘Youth Farms’ in de scholen van Lira. Op deze modelboerderijen zullen jongeren de kennis en ervaring omtrent duurzame landbouw kunnen opdoen en meenemen naar hun rurale families. Tegelijkertijd produceren ze voedsel voor zichzelf en voor de verkoop om zo een inkomen te verwerven.

Het project ‘Klop eens een dagje voor het Zuiden’ van vzw ZuidDag bestaat reeds drie jaren in Halle, Brussel en Lier. Dankzij de steun van de Vlaamse Overheid kan het project nu opstarten in heel Vlaanderen. Studio Brussel is partner van de editie 2009.

Deel dit artikel