Keniaanse vrouwen op de lijsten, maar niet in de race

Op het eerste gezicht breekt Kenia de records: nooit stonden zoveel vrouwen op de kieslijsten. Bij nader inzien blijken maar heel weinig van die kandidates ook echt verkiesbaar.


De Kenianen kiezen morgen (donderdag) een nieuwe president, 210 parlementsleden en meer dan 2.500 lokale verkozenenen. Van de 2548 kandidaten zijn er 269 vrouwen. Dat zijn er heel wat meer dan bij de vorige verkiezingen, toen amper 44 van 1015 kandidaten vrouwen waren. Ook onder de negen presidentskandidaten is er dit jaar voor het eerst een vrouw.

Maar die cijfers moeten met een stevige korrel zout genomen worden. Aan de verkiezingen doen weliswaar meer dan honderd politieke formaties mee, maar de echte strijd wordt gestreden tussen drie groepen: de Party of National Unity (PNU) van president Mwai Kibaki, de Orange Democratic Movement (ODM) van zijn belangrijkste rivaal, Raila Odinga, en de Orange Democratic Movement Party of Kenya (ODM-K), een scheurlijst binnen de oppositie.

Als met die politieke realiteit rekening wordt gehouden, ziet het plaatje er meteen een pak minder rooskleurig uit voor vrouwen in de Keniaanse politiek. De drie politieke formaties hebben amper 35 vrouwen op de lijsten (13 voor de PNU, 7 voor de ODM en 15 voor ODM-K). “De andere kandidates staan op lijsten van politieke partijen die relatief onbekend zijn bij de kiezers,” zegt Rosemary Okello-Orlale van de ngo African Woman and Child Feature Service in Nairobi. “Ik zie dan ook geen reden tot juichen, want het resultaat zal gelijkaardig zijn aan dat van 2002.”

Eigen schuld

Volgens de PNU is het lage aantal kandidates op hun lijst niet de schuld van de partijen, maar zijn het de vrouwen zelf die een gebrek aan interesse tonen. “De PNU wil zoveel mogelijk vrouwen op de lijsten, zodat de toekomstige president er verschillende leden van zijn kabinet uit kan kiezen”, zegt Dismas Mokua, persverantwoordelijke van de partij. “Maar vrouwen hebben schrik om de politieke uitdaging aan te gaan.”

Voor Joy Masheti, programmadirecteur bij de Caucus for Women’s Leadership in Nairobi, is het aantal kandidates hoe dan ook een mooie stijging ten opzichte van de vorige verkiezingen, die te danken is aan bewustmaking door ngo’s. “Heel wat organisaties hebben met de vrouwen gepraat om ze ervan te overtuigen dat ze zich kunnen engageren in het politieke proces in hun land en mee kunnen wegen op de beslissingen.”

In het kader van de millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties heeft Kenia zich geëngageerd om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen te verminderen, onder meer op het vlak van onderwijs, werk en politiek. “Eén van de objectieven is dat minstens dertig procent van de zetels in het parlement ingenomen wordt door vrouwen,” vertelt Jacqueline Oduol, lid van het vrouwencomité binnen de ODM .

BRON:
http://www.ipsnews.be

IPS DOOR:

Deel dit artikel