Kinderrechten in Brazilië; nog een lange weg te gaan...

brazilie kinderen kiyo

Volgens een alternatief kinderrechtenrapport, gepubliceerd door kinderrechtenorganisaties in Brazilië,  namen de executies op minderjarigen maar liefst met 111% toe in de laatste tien jaar. Hiermee is Brazilië het vierde meest gewelddadige land betreffende kindermoorden. Ze roepen de Braziliaanse regering op om dringend actie te ondernemen.

Kinderrechtenorganisatie CEDECA haalden op 2 februari 2015 het nationale nieuws in Brazilië door hun deelname aan de VN-Kinderrechtencommissie in Genève.

Samen met jeugdambassadeur Douglas Pessoa overhandigde CEDECA het alternatief NGO-rapport over de situatie van de kinderrechten in Brazilië aan de VN.

Het VN-comité voor de Rechten van het Kind zal dit alternatief rapport vergelijken met het officiële verslag dat de Braziliaanse regering vorige maand binnenbracht en hieruit conclusies opmaken.

Jeugdambassadeur Douglas, een 17-jarige die in november 2014 een slachtpartij overleefde waarbij  politieagenten tien minderjarigen executeerden in de favela´s van Bélem, getuigt over de erbarmelijke situatie van minderbedeelde, zwarte jongeren in de Braziliaanse favela´s.

Volgens kinderadvocaat Pedro Perreira (CEDECA) namen de executies op minderjarigen maar liefst met 111% toe in de laatste tien jaar. Hiermee is Brazilië het vierde meest gewelddadige land betreffende kindermoorden.

Het team van CEDECA roept samen met zes andere kinderrechtenorganisaties de Braziliaanse regering op om dringend actie te ondernemen tegen dit geweld. Verwacht wordt dat President Roussef en de Braziliaanse overheid onder druk van de VN de Braziliaanse veiligheidspolitiek zal moeten aanpassen aan de universele kinderrechten- en mensenrechtennormen.

Contrast

Vandaag de dag zijn de gouverneurs van de deelstaten nog heer en meester over hun lokale politiekorpsen. In steden als Rio de Janeiro en Belém, waar conservatieve politici uiterst hardhandig optreden tegen arme jongeren, vallen extreem veel dodelijke slachtoffers.

De laksheid van de Braziliaanse overheden met betrekking tot deze kindermoorden contrasteert sterk met het internationale, het exotische en glorierijke imago waarmee Brazilië zich via de commerciële sportevenementen profileert.

In de strijd voor de rechten van het kind is KIYO dan ook heel trots op het deskundige optreden van partner CEDECA. Wij hopen hierbij dat dit rapport kan helpen om de situatie van de Braziliaanse straatkinderen in de aanloop naar de Olympische Spelen in 2016 te verbeteren.

Jan Daniels, programmafaciltator voor KIYO in Rio de Janeiro

 

Deel dit artikel