Kindslavernij lust ik niet!

Kindslavernij lust ik niet!Op Valentijn bewijzen we graag onze liefde met chocolade. Maar chocolade smaakt niet voor iedereen even zoet. Op de West-Afrikaanse cacaoplantages werken naar schatting meer dan honderdduizend kinderen onder extreme omstandigheden. Meer dan tienduizend kinderen werken er als kindslaven. Oxfam-Wereldwinkels wil in 2010 hierover iedereen informeren, en vraagt actie van de overheid, de bedrijven en de consument. Wanneer zij kiezen voor fairtradechocolade, wordt kindslavernij gestopt en de oorzaak ervan, de extreme armoede, aangepakt.

Op 11 februari 2010 ondertekenden Jos Geysels en Gerard Alsteens (GAL) als eersten van een lange lijst personaliteiten het verzoekschrift gericht aan het Vlaams Parlement.

Extreme armoede als oorzaak voor kinderuitbuiting

De chocolade in onze winkelrekken is vaak niet kindvriendelijk. Meer dan 70% van de cacao komt uit West-Afrika, waar de uitbuiting van kinderen bij het telen van cacao schering en inslag is. “Cacaoboeren in West-Afrika komen niet rond van de opbrengst van de cacaoteelt en leven in extreme armoede. Ze kunnen nauwelijks mensen betalen om mee te helpen met de zware oogst en ook het schoolgeld voor de kinderen krijgen ze vaak niet bijeen” stelt Marieke Poissonnier, beleidsmedewerker grondstoffen (Oxfam-Wereldwinkels). “Deze extreme armoede ligt aan de oorzaak van de ergste vormen van kinderarbeid.”

Fair Trade: beste garantie tegen kindslavernij en oplossing voor de armoede
De beste garantie op kindvriendelijke chocolade is fair trade, omdat het zowel kindslavernij bestrijdt als de extreme armoede die aan de basis ligt van dergelijke praktijken. De sociale fairtradecriteria stellen: kindslavernij en de andere ergste vormen van kinderarbeid zijn niet toegestaan bij onze fairtradepartners. Bovendien is fair trade ook een antwoord op de oorzaak, namelijk de extreme armoede bij de cacaoboeren. “De minimumprijs, de premie voor de gemeenschap, de voorfinanciering en de verzekering van een handelsrelatie op lange termijn, biedt de leden van de fairtradecoöperaties een kans om uit de vicieuze cirkel van extreme armoede te geraken” legt Poissonnier uit.

2010, het jaar van de chocolade
Oxfam-Wereldwinkels vraagt aan de consument, de chocoladebedrijven en de overheid om te kiezen voor fair trade. Het is het middel bij uitstek waarmee zowel bedrijven als overheden en consumenten zich kunnen inzetten om armoede uit te roeien. Oxfam-Wereldwinkels vraagt aan de chocoladebedrijven in België dat ze hun volledige aanbod op fair trade overschakelen. Voorbeelden uit het buitenland, zoals Verkade Chocolade in Nederland tonen dat dit mogelijk is. Meer nog: dat het ook winstgevend is. Tot dit gebeurt, motiveert Oxfam-Wereldwinkels de consument om te kiezen voor fair trade. Door meer fairtradechocolade te kopen en te eten, kiest de consument voor meer rechtvaardigheid. Oxfam-Wereldwinkels vraagt tot slot dat de overheid haar voorbeeldfunctie waarmaakt en een duidelijk beleid ontwikkelt tegen de ergste vormen van kinderarbeid in de cacaosector.

www.kindslavernijlustikniet.be

Deel dit artikel