Landbouw met goedkope arbeidskrachten

Twee derde van de plattelandsbevolking in Sindh, in het zuiden van Pakistan, is landloos. Om te overleven en zelfs voor leningen is de bevolking afhankelijk van landeigenaars. Bij de wederopbouw van Pakistan speelt de herverdeling van de grond een sleutelrol.

Daar waar de velden niet meer blank staan, zien ze wit als sneeuw, schrijft Oxfam-medewerker Alex Renton in zijn blog. Dit is het zout dat bleef liggen na het verdampen van het water. Voordat hier iets kan groeien, moet het zout met chemische middelen of handmatig verwijderd worden. Maar dat kost handenvol geld en volgens alle hulporganisaties blijft die middelen inzamelen uiterst moeilijk na een jaar vol overstromingen en rampen wereldwijd.

Op de dijken, die meer dan 70 jaar geleden door de Britten gebouwd werden, staan nog steeds kilometerslange rijen tenten. De bewoners hebben de moed verloren om terug huiswaarts te keren, door de kou en een gebrek aan voedsel en onderdak in hun vernielde dorpen. Vele families vertelden me ook dat ze niet terug konden, omdat ze hun landheer geld verschuldigd zijn. Ze zouden eerst moeten werken om die schuld af te betalen alvorens eten voor hun families te kunnen kopen.

BRON:
Oxfam Solidariteit

Deel dit artikel