Libië: Handicap International bezorgd om vluchtelingen

Libië: Handicap International bezorgd om vluchtelingen
Handicap International stuurt urgentiespecialisten naar Tunesië en Egypte om deel te nemen aan de hulpacties voor de vele tienduizenden mensen die op de vlucht zijn voor het geweld in Libië. De organisatie maakt zich ernstig zorgen om hun toestand.

De ploeg van Handicap International Tunesië heeft een ploeg gestuurd naar Ras Ajdir, de belangrijkste grensovergang met Libië. “De mensen die er in geslaagd zijn de grens over te steken, zijn doodop en getekend door de zware beproevingen van de laatste weken, ze zijn vaak compleet gedesoriënteerd”, getuigt Bertrand Effantin, coördinator van Handicap International Tunesië. “Ze slapen al verschillende nachten buiten in de kou en de infrastructuren hier zijn niet aangepast aan de grote toestroom aan mensen. Tunesische lokale solidariteitsverenigingen, het leger en enkele belangrijke internationale spelers hebben zich gemobiliseerd, maar dat is nog onvoldoende om tegemoet te komen aan de enorme noden.”

Handicap International zal er de coördinatie van de verschillende hulpacties steunen en bijdragen aan de distributie van hulpgoederen die de hygiëne moeten verbeteren. Ook zal de organisatie helpen met de waterverdeling en de sanering van de transitzones. Handicap International voorziet ook psychologische steun voor de personen die getekend zijn door de traumatische gebeurtenissen.

Sinds gisteren analyseren we de behoeftes van de Tunesische families die Libische vluchtelingen ontvangen. Die opvanggezinnen kunnen nogal snel gebukt gaan onder de nood om extra personen hulp te bieden. Het is ook cruciaal om de gegevens van alle vluchtelingen te verzamelen, ook van diegene die nu in gastgezinnen verblijven, zodat we die mensen kunnen lokaliseren en hen aangepaste hulp voorstellen.

Sinds begin februari helpt Handicap International in twee Tunesische ziekenhuizen die kreunen onder de toestroom van mensen die geblesseerd raakten tijdens de manifestaties. De afdelingen orthopedie en traumatologie kregen gespecialiseerd medisch materiaal ter waarde van 30.000 euro.

Ook Handicap International Egypte zal een team van urgentiespecialisten naar de grens met Libië sturen om er de situatie van de vluchtelingen te evalueren en de noden van de ziekenhuizen in het gebied rond Benghazi in beeld te brengen. Op die manier kunnen we aangepaste hulp bieden en gewonden verzorgen.

“De situatie is erg onstabiel”, zegt Hélène Robin, verantwoordelijke urgenties van Handicap International. “Veel hangt af van hoe de situatie in Libië de volgende uren en dagen zal evolueren. De context verandert enorm snel, waardoor ook wij ons voortdurend moeten aanpassen

Handicap International is een van de weinige hulporganisaties die zowel in Egypte als Tunesië actief zijn. Hierdoor kan onze hulp tijdens deze humanitaire crisis goed van pas komen: we kennen het terrein, we hebben goede contacten met lokale partners en we hebben ervaringen met urgenties. In Egypte zijn we al aan het werk sinds 1987, in Tunesië sinds 1997.
BRON:
Handicap International

Deel dit artikel