Lies en Layla in Cambodja

foto van een huis op palen in Cambodja
© Handicap International

Welcome to Life. Dat is de naam van de nieuwe fototentoonstelling die rond Moederdag naar Brussel komt. Grote kubussen met foto's van topfotografen – 's avonds sfeervol verlicht- - zullen het verhaal brengen van mama's en hun baby's, zowel in het Zuiden als in België.

Van 1 tot 15 februari zijn editor Lies en fotografe Layla in Cambodja om foto's en tekst te verzamelen.

'Your first time in Cambodja?'

Deze vraag krijg ik meermaals te horen van Cambodjaanse medewerkers van Handicap International, trots op hun land. En inderdaad, het is de eerste keer dat ik de geuren en kleuren van Cambodja ontdek. Layla daarentegen kent Zuidoost-Azië goed.

Meteen begrijp ik waarom verkeersveiligheid het stokpaardje is van Jeroen Stol, programmadirecteur in Cambodja. Een bromfiets met drie mensen op, waaronder een baby die wat wankel bij mama op de zetel zit, is geen uitzondering in hoofdstad Pnomh Penh. En 's avonds een drukke weg – tuk tuks, bromfietsen, auto's die kris kras door elkaar rijden – oversteken, is ook niet evident. 'Al valt het verkeer op dit moment nog wel mee', weet Layla me te vertellen nadat we met een spurtje de straat zijn over geraakt.

Terwijl ik dit schrijf, zit ik in de auto van Phnomh Penh naar Takeo. Daar gaan we naar het provinciaal ziekenhuis en bezoeken we in de dorpen mensen die worden ondersteund binnen het Happy Child project van Handicap Internationial.

Onderweg zien we veel paalwoningen. Ik vraag aan Rithy, de verantwoordelijke voor het Happy Child project, waarom mensen zulke huizen bouwen. 'Dat doen ze om zich in het regenseizoen te beschermen tegen overstromingen', zegt hij. En hij vertelt ons het verhaal van een vrouw die in augustus is bevallen... nadat ze met een bootje van haar woning naar het ziekenhuis werd gebracht. Interessant... Benieuwd welke verhalen we nog te horen zullen krijgen!BRON:
Handicap International
Handicap Int. DOOR:

Deel dit artikel